Baklava rolice – prava slatka bomba kojoj je teško odoliti

baklava
Foto: Slatki svijet

Recept za Baklava rolice možete često pronaći i pod nazivom Divit Baklava. Okusom je jednaka kao i klasična koja se slaže, ali meni se nekako baš sviđa oblik rolica tako da ću ju vjerojatno nastaviti raditi na ovaj način. U originalnim receptima također ćete vidjeti da se ona priprema uz pomoć dugačkog i tankog štapa koji služi da se kore lijepo naboraju, ali Baklava rolice pripremljene i na ovaj način su jednako lijepe i ukusne, piše Jannette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Sastojci za baklavu

  • 500 g kora za savijače
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 400 g oraha
  • 250 g maslaca

Sastojci za agdu1 l vode

  • 700 g šećera
  • 1 limun

Priprema

Maslac otopite i ostavite sa strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Orahe sameljite i pomiješajte sa šećerom. Kako bi ravnomjerno rasporedili sav nadjev, najbolje je unaprijed prebrojati kore pa ukupnu težinu mješavine oraha i šećera podijeliti s brojem kora tako da znate koliko trebate staviti na jednu koru.

Uzmite jednu koru i uz pomoć kista ju premažite s malo otopljenog maslaca. Koru preklopite po dužoj strani, a zatim ju premažite s još malo maslaca. Preko kore posipajte mješavinu oraha i šećera. Koru zatim zarolajte po kraćoj strani.

Foto: Slatki svijet

Kako bi ravnomjerno rasporedili sav nadjev, najbolje je unaprijed prebrojati kore pa ukupnu težinu mješavine oraha i šećera podijeliti s brojem kora tako da znate koliko trebate staviti na jednu koru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovite postupak i s preostalim korama. Pripremljene rolice slažite u odgovarajuću kalup. Prije pečenja rolice prerežite dva puta tako da od svake rolice dobijete tri rolice. Preostali maslac premažite preko rolica. Baklava rolice pecite cca 30 minuta na 180°C, tako da se lijepo zapeku.

Foto: Slatki svijet

Dok se baklava rolice peku, pripremite agdu (šerbet). Vodu i šećer kuhajte zakuhajte pa nastavite kuhati na srednje jakoj vatri 15 minuta. Agda treba biti sirupasta. Kada je gotova u agdu dodajte sok od limuna.

Pečenu baklavu odmah zalijte vrućom agdom. Baklavu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju spremite u hladnjak do posluživanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.