Recept za Baklava rolice možete često pronaći i pod nazivom Divit Baklava. Okusom je jednaka kao i klasična koja se slaže, ali meni se nekako baš sviđa oblik rolica tako da ću ju vjerojatno nastaviti raditi na ovaj način. U originalnim receptima također ćete vidjeti da se ona priprema uz pomoć dugačkog i tankog štapa koji služi da se kore lijepo naboraju, ali Baklava rolice pripremljene i na ovaj način su jednako lijepe i ukusne, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Sastojci za baklavu
- 500 g kora za savijače
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 400 g oraha
- 250 g maslaca
Sastojci za agdu1 l vode
- 700 g šećera
- 1 limun
Priprema
Maslac otopite i ostavite sa strane.
Orahe sameljite i pomiješajte sa šećerom. Kako bi ravnomjerno rasporedili sav nadjev, najbolje je unaprijed prebrojati kore pa ukupnu težinu mješavine oraha i šećera podijeliti s brojem kora tako da znate koliko trebate staviti na jednu koru.
Uzmite jednu koru i uz pomoć kista ju premažite s malo otopljenog maslaca. Koru preklopite po dužoj strani, a zatim ju premažite s još malo maslaca. Preko kore posipajte mješavinu oraha i šećera. Koru zatim zarolajte po kraćoj strani.
Kako bi ravnomjerno rasporedili sav nadjev, najbolje je unaprijed prebrojati kore pa ukupnu težinu mješavine oraha i šećera podijeliti s brojem kora tako da znate koliko trebate staviti na jednu koru.
Ponovite postupak i s preostalim korama. Pripremljene rolice slažite u odgovarajuću kalup. Prije pečenja rolice prerežite dva puta tako da od svake rolice dobijete tri rolice. Preostali maslac premažite preko rolica. Baklava rolice pecite cca 30 minuta na 180°C, tako da se lijepo zapeku.
Dok se baklava rolice peku, pripremite agdu (šerbet). Vodu i šećer kuhajte zakuhajte pa nastavite kuhati na srednje jakoj vatri 15 minuta. Agda treba biti sirupasta. Kada je gotova u agdu dodajte sok od limuna.
Pečenu baklavu odmah zalijte vrućom agdom. Baklavu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim ju spremite u hladnjak do posluživanja.