Iako češće jedemo kupovne sladolede, moram priznati da i priprema domaćeg sladoleda ima neku svoju čar. Ovo je jedan od onih brzinskih recepata koji vam neće oduzeti puno vremena, ali okus vas neće razočarati. Cijeli postupak pripreme možete malo ubrzati tako da umjesto kuhanja voćnog umaka koristite kupovni džem, a recept donosi Slatki svijet.
Sastojci
300 ml slatkog vrhnja
200 g kiselog vrhnja
2 vanilin šećera
150 g borovnica + 10 žlica šećera
Priprema
Najprije pripremite umak od borovnica. Borovnicama dodajte šećer i kuhajte ih na laganoj vatri dok ne puste sok, odnosno dok se malo ne zgusnu. Količinu šećera odredite sami, ovisno koliko su borovnice kisele. Ja sam koristila sibirske borovnice koje su dosta kiselije od američkih pa mi je trebalo malo više šećera.
Kada se umak od borovnica ohladi, slatko vrhnje i vanilin šećer izmiksajte u šlag. Dodajte kiselo vrhnje pa sve još kratko izmiksajte. Na kraju grubo umiješajte umak od borovnica, onako da samo malo prošarate smjesu.
Smjesu istresite u prigodan kalup. Meni je za pripremu ovog sladoleda odlično poslužio duguljasti Zenker kalup u kojem inače pečem kolače. Vrh kalupa prekrijte prianjajućom folijom i spremite ga u zamrzivač do jutra. Ohlađeni sladoled pustite 2-3 minute na sobnoj temperaturi da malo omekša, a zatim ga poslužite.
Tekst se nastavlja ispod oglasa