Hrana koja je loša za kosti u većini slučajeva se smatra zdravom hranom. Zato ju ne treba izbaciti iz prehrane, no potrebno je paziti koliko često jedete takvu hranu i s čim je kombinirate. Osim toga, ni neka pića nisu bezazlena, navodi msn.com.
Sol
Sol je štetna jer natrij koji se u njoj nalazi potiče bubrege da otpuštaju kalcij što uništava kosti. Većina ljudi zbog toga ima problem jer unosi manje kalcija nego što je to potrebno. Možda vam se čini da ne unosite puno soli, no ima je skrivene u gotovim jelima i obrađenoj hrani.
Žitarice
Cjelovite žitarice možda jesu dobre za probavu, ali spojevi koji se nalaze u njima sprečavaju da tijelo iskoristi kalcij iz mlijeka s kojima se jede. Zbog toga kada pojedete žitarice pričekajte dva sata prije nego što pojedete jogurt, ili dodatke prehrani s kalcijem.
Grahorice
Grah, mahune i grašak također mogu poremetiti sposobnost tijela da koristi kalcij iz hrane jer fitati iz njih vežu za kalcij i druge minerale. Najveća opasnost prijeti vegetarijancima koji jedu mnogo grahorica.
Kava
Ukoliko konzumirate previše kofeina moguće je da smanjite sposobnost organizma da iskoristi kalcij iz hrane. Štetno je konzumirati više od tri kave na dan, a računa se i kofein iz gaziranih pića. Lijekovi protiv gripe, alergija i analgetika mogu sadržavati kofein. Za poništavanje lošeg djelovanja kofeina pojedite jogurt i slične namirnice.
Gazirana pića
Fosfati ( ili fosfatna kiselina ) u gaziranim sokovima povećavaju rizik od prijeloma. U malim količinama fosfor je nužan za izgradnju kostiju, no, ukoliko ih imate previše, vaše tijelo će izlučivati i kalcij i magnezij. Problem se stvara zbog kiselog okruženja koje fosfor stvara. Zato ili smanjite gazirana pića ili se prebacite na mineralnu vodu – ona ne šteti kostima.
Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/msn
Photo: musicfanatic29 /flickr