Hod za život u Imotskom i Splitu: Imamo dužnost stati iza života!

hod za život
Montaža: Narod.hr

Danas se Hod za život, obitelj i Hrvatsku održao u Splitu i Imotskom.  Imoćani su se okupili na Trgu dr. Franje Tuđmana pod geslom Život je zakon!, dok je četvrto izdanje splitskog ‘Hoda’ krenulo s okupljanjem u 10 sati na Rivi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite uživo Hod za život u Imotskom i Splitu

12.08

Miro Vuković, član građanske inicijative ‘Hod za život Split’ i udruge ‘Dalmacija za život’, kazao je da mu je želja iznijeti svoju priču. ‘Moja priča započinje prije 25 godina kada je moja mama ostala po treći puta trudna. Trudnoću su obilježile sumorne prognoze. Unatoč svemu, danas sam ovdje s vama pa ponajprije želim reći: Hvala. Hvala ti mama što si me željela unatoč prognozama da ću umrijeti ili biti nesposoban za ikakav smisleni život. Hvala što si me čuvala sigurnim pod svojim srcem i radovala se trenutku kada ćeš me vidjeti. Hvala ti mama što si se na zloslutne nagovještaje smrti samo hrabro nasmiješila i rekla: To je moj sin i ne dam ga nikome…Hvala što si bila spremna prihvatiti me i teško bolesna i odreći se svoje slobode. Hvala što mi svojim primjerom ukazuješ na vojsku drugih majki koje strpljivo i u tišini pod svojim srcem nose nove živote, koje cijene taj život, čuvaju ga i s ljubavlju se raduju njemu…

Danas se posebno baš zbog ove priče povezujem sa situacijom malenog Grge. Grga ti i ja, moji i tvoji životi obilježeni su sličnom pričom…Ja sam donio majci bol od koje puca srce, ali i radost kakvu nije mogla niti zamisliti. Grga, tvoja je borba učinila da preko noći postaneš najviše željeno dijete u cijeloj Hrvatskoj. Tisuće hodaju za tvoj život, stotine se nadaju tvojem zdravlju. Cijela Hrvatska eksplodirala bi od radosti kada bi nam se ti pridružio. Jer ovdje nikada nije bila riječ ni o tvojoj ni o mojoj bolesti. Mi smo dar i nije bitno je li život omotan omotom zdravlja ili bolesti. Život će uvijek biti dar. Zato te molim šapni svojoj mami da želiš živjeti, kako si spreman na borbu, hrabar i odlučan…Tko zna kakva su velika djela utkana u tvoj put i koliko i svi izgubili ako te ne bude.
A tebi Mirela, ponosna majko malenog heroja…Tvoju bol kao muškarac mogu samo nazirati. Želim da moja priča bude nada za tebe koju si odavno možda zatrpala. Možda ishod bude onaj kojem si se najmanje nadala…’, poručio je Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.45

‘Imamo dužnost zaštititi mali život’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Pokazat ćemo svima da je život zakon i da je lijepo živjeti. Svi smo pozvani na dužnost da štitimo život. Svi mi koji smo udahnuli prvi dah, imamo dužnost zaštiti mali život i stati iza života. I različitim ritmovima naših srca biti glas maloga srca. Pogotovo onima u Saboru’, poručio je Stipe Čelan, glavni koordinator Hoda za život, obitelj i Hrvatsku za Imotski.

Ivan Galić, član organizacijskog tima Hoda za život Imotski istaknuo je kako se ‘začećem stvara stopostotno novo biće koje posjeduje vlastiti genetski kod, često drugačiju krvnu grupu od majke, a svako drugo dijete i različit spol od majke’. ‘Da bismo mogli izabrati život moramo biti informirani i upućeni o istini o životu’, poručio je.
11.30

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hod za život u Splitu stigao je u park na Zvončacu.

Narod.hr

11.00

Hod za život u Imotskom

U drogom Hodu za život u Imotskom nekoliko stotina građana slavilo je život. Nastupile su i sestre Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10.30

Brojni Splićani među kojima je mnogo mladih te roditelja s malom djecom, okupilo se iza 10 sati na splitskoj Rivi. Kolona je išla šetnicom preko Zapadne obale, a završila u parku Zvončac, gdje građane uz prigodni program.

‘U ovu subotu, 21. svibnja, održava se drugi po redu Hod za život, obitelj i Hrvatsku. Imoćani će se u subotu u 10.30 sati okupiti na Trgu dr. Franje Tuđmana pod geslom Život je zakon! Hodat će za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca, cijele obitelji. Miroljubivim hodom kroz grad Imotski, opet će se radosno i uz pjesmu, poslati važna poruka da je svaki život važan. U organizaciji 2. Hoda za život u Imotskom sudjeluje jako puno volontera. Svima njima zahvaljujemo, jer bez njihova nesebičnog rada, Hod za život ne bi bio ovakav veliki događaj’, rekao je u petak Ivan Galićčlan organizacijskog tima Hoda za život Imotski.

‘Četiri medicinska fakulteta u RH su na pitanje Ustavnog suda kad započinje ljudski život odgovorila – začećem. Svaka žena ima pravo na točne informacije o razvoju svog djeteta i posljedicama pobačaja. Djetetovo srce kuca već 18. dan od začeća, do 8. tjedna svi su tjelesni organi formirani, s 10 tjedana dijete ima isti onaj otisak prsta koji će ga tijekom cijeloga života nepogrešivo razlikovati od preostalih sedam milijardi ljudi na Zemlji.  S 12 tjedna dijete se smiješi, od najranije dobi nerođeno dijete osjeća bol’, podsjetio je Galić.

Stipe Čelanglavni koordinator Hoda za život u Imotskom zahvalio je svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete.

> Hod za život u Splitu u subotu 21. 5.: ‘Pružamo podršku liječnicima koji poštuju dragocjenost ljudskog života’

> Hod za život u Zagrebu: Pogledajte najljepše trenutke slavljenja života!

> Pogledajte kako je izgledao prvi Hod za život u Imotskom

Hod za život u Splitu

Građanska inicijativa Hod za život Split najavila je četvrto izdanje splitskog ‘Hoda’, koji će se održati u subotu 21. svibnja. Okupljanje sudionika je u 10 sati na Rivi, a u 10:30 povorka će krenuti Zapadnom obalom prema parku Zvončac, gdje građane uz okrjepu očekuje prigodni program.

Član inicijative Miro Vuković istaknuo je kako je geslo ovogodišnjeg Hoda za život ‘Život je zakon’ koji je zajednički svim ‘Hodovima’ za život koji se održavaju u 11 gradova diljem Hrvatske. Također je kazao da pružaju podršku liječnicima i zdravstvenom osoblju koji poštuju dragocjenost ljudskog života.

Iva Pavić istaknula je da se Hodom za život štiti pravo na život svakog ljudskog bića od začeća do prirodne smrti. Pavić je dodala da je pravo na život temeljno ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava. Također je istaknula kako su i među ciljevima Hoda za život zaštita dostojanstva i drugih socijalno osjetljivih skupina s kojima volonteri Hoda za život surađuju

Hod za život – sedam godina za redom

Podsjetimo, Hrvatska već sedmu godinu za redom miroljubivim hodom daje podršku nerođenima. Geslo ovogodišnjeg Hoda je: Život je zakon!

U Varaždinu je 7. svibnja ove godine prvi put održana povorka Hod za život koja je krenula sa Starog grada.

Hod za život istovremeno je održan i u Vinkovcima i Slavonskom Brodu. Veličanstveni Hod za život u Zagrebu održao se u subotu 15. svibnja.

Hrvatska u svibnju hoda za život, obitelj i Hrvatsku

Hod za život, obitelj i Hrvatsku miroljubivi je hod građana koji u radosti i veselju hodaju za zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti.

Od tada raste i broj gradova i broj građana koji hodaju za zakonsku, društvenu, ekonomsku i svaku drugu zaštitu života od začeća.

> Dr. Markić: Zakon štiti život – on je razlika između toga hoće li netko imati priliku živjeti jedan predivan život ili neće

> Gradonačelnik Tomašević zabranio dizanje zastava Hoda za život iako je za to Grad Zagreb 14. 4. izdao rješenje

Hod za život održava se danas u Splitu i Imotskom, zatim u Zadru i Pločama 28. svibnja te u Sisku i Osijeku 11. lipnja 2022.

Imotski

Datum: subota, 21. 5. 2022.
Okupljanje: Trg dr. Franje Tuđmana, 10.30 sati
Ruta: Trg dr. Franje Tuđmana – Ulica Nikole Šubića Zrinskog – Ulica kralja Zvonimira – Šetalište Stjepana Radića – Trg Matice hrvatske.

Split

Datum: subota, 21. 5. 2022.
Vrijeme: Riva, 10 sati
Ruta: Riva – Trg dr. Franje Tuđmana – Trumbićeva obala – Obala kneza Branimira – park Zvončac

Zadar

Datum: subota, 28. 5. 2022.
Okupljanje: Perivoj hrvatskih redarstvenika, 10 sati
Ruta: Perivoj hrvatskih redarstvenika – Obala kneza Branimira – Gradski most – Narodni trg – Široka ulica – Forum

Ploče

Datum: subota, 28. 5. 2022.
Okupljanje: crkva Kraljice Neba i Zemlje, 10.30 sati
Ruta: crkva Kraljice Neba i Zemlje – Riva sve do trajektnog pristaništa – Obala neretljanskih gusara – Ulica Vladimira Nazora – Obala dr. Franje Tuđmana – crkva Kraljice Neba i Zemlje

Sisak

Datum: subota, 11. 6. 2022.
Okupljanje: Sisački robni centar (SRCE), 10.30 sati
Ruta: Sisački robni centar (kod SRCA) – Šetnica Slave Striegla – Trg bana Josipa Jelačića – Veliki Kaptol

Osijek

Datum: subota, 11.6.2022.
Okupljanje: Park kralja Držislava, 11 sati
Ruta: Park kralja Držislava – Europske avenije – Kapucinska ulica – Trg Ante Starčevića

Rijeka

Datum: subota, 25. 6. 2022.
Okupljanje: Korzo (kod sata), 10.30

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.