Sastojci
- 300 ml slatkog vrhnja
- 200 g kiselog vrhnja
- 2 vanilin šećera
- 150 g borovnica + 10 žlica šećera
Priprema
Najprije pripremite umak od borovnica. Borovnicama dodajte šećer i kuhajte ih na laganoj vatri dok ne puste sok, odnosno dok se malo ne zgusnu. Količinu šećera odredite sami, ovisno koliko su borovnice kisele. Ja sam koristila sibirske borovnice koje su dosta kiselije od američkih pa je trebalo malo više šećera.
Kada se umak od borovnica ohladi, slatko vrhnje i vanilin šećer izmiksajte u šlag. Dodajte kiselo vrhnje pa sve još kratko izmiksajte. Na kraju grubo umiješajte umak od borovnica, onako da samo malo prošarate smjesu.
Smjesu istresite u prigodan kalup. Meni je za pripremu ovog sladoleda odlično poslužio duguljasti Zenker kalup u kojem inače pečem kolače. Vrh kalupa prekrijte prianjajućom folijom i spremite ga u zamrzivač do jutra. Ohlađeni sladoled pustite 2-3 minute na sobnoj temperaturi da malo omekša, a zatim ga poslužite.