Jednostavan recept za ukusnu i mirisnu pitu od jabuka koju ćete obožavati, donosi slatkisvijet.com.
Sastojci
Prhko tijesto
250 g svinjske masti
2 jaja
500 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
5 žlica mlijeka
Nadjev od jabuka
1,2 kg naribanih jabuka
2 vanilin šećera
2 žlice šećera
2 žličice cimeta
3 žlice griza
Priprema
Mast razmutite sa šećerom i jajima. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko pa rukama umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna tako da dobijete mekano, glatko tijesto koje možete lijepo oblikovati.
Polovicu spremite u hladnjak, a ostatak tijesta u zamrzivač (tako da ga kasnije možete lakše naribati).
Dok se tijesto hladi, pripremite jabuke. Naribane jabuke zasladite, dodajte im cimet i pirjajte ih 10-tak minuta dok tekućina ne ispari. Ovisno o kiselosti jabuka dodajte više ili manje šećera. Kada sva tekućina ispari dodajte 3 ravne žlice griza, promiješajte i ostavite da se ohladi.
Rashlađeno djelomično razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, tako da bude 1 cm debljine. Tijesto premjestite u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje (30×30 cm) pa ga u limu rastanjite do kraja.
Ohlađenu smjesu od jabuka rasporedite tijesta, a preko jabuka krupno naribajte onaj dio tijesta koji ste spremili u zamrzivač.
Lenju pitu pecite 20-tak minuta na 180°C dok ne poprimi lijepu, zlatno-smeđu boju. Kolač ohladite, posipajte šećerom u prahu i poslužite se!
Izvor: narod.hr/Slatki svijet
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.