Jednostavno i ukusno: Čupava lijena pita

Foto: slatkisvijet.com

Jednostavan recept za ukusnu i mirisnu pitu od jabuka koju ćete obožavati, donosi slatkisvijet.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Prhko tijesto
250 g svinjske masti
2 jaja
500 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
150 g šećera
5 žlica mlijeka

Nadjev od jabuka
1,2 kg naribanih jabuka
2 vanilin šećera
2 žlice šećera
2 žličice cimeta
3 žlice griza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema

Mast razmutite sa šećerom i jajima. Dodajte brašno, prašak za pecivo i mlijeko pa rukama umijesite glatko tijesto. Po potrebi dodajte još malo brašna tako da dobijete mekano, glatko tijesto koje možete lijepo oblikovati.

Polovicu spremite u hladnjak, a ostatak tijesta u zamrzivač (tako da ga kasnije možete lakše naribati).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se tijesto hladi, pripremite jabuke. Naribane jabuke zasladite, dodajte im cimet i pirjajte ih 10-tak minuta dok tekućina ne ispari. Ovisno o kiselosti jabuka dodajte više ili manje šećera. Kada sva tekućina ispari dodajte 3 ravne žlice griza, promiješajte i ostavite da se ohladi.

Rashlađeno djelomično razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, tako da bude 1 cm debljine. Tijesto premjestite u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje (30×30 cm) pa ga u limu rastanjite do kraja.
Ohlađenu smjesu od jabuka rasporedite tijesta, a preko jabuka krupno naribajte onaj dio tijesta koji ste spremili u zamrzivač.

Lenju pitu pecite 20-tak minuta na 180°C dok ne poprimi lijepu, zlatno-smeđu boju. Kolač ohladite, posipajte šećerom u prahu i poslužite se!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.