Kako djetetu olakšati prilagodbu na dolazak novorođenčeta?

Foto: Pixabay

Imati više djece znači imati više smijeha u kući, više ruku za zagrljaje, više toplih pogleda, ali i više izazova poput neprospavanih noći, svih mogući dječjih zahtjeva i naravno rivalstva i ljubomore među djecom. U ovom posljednjem potrebno je možda najviše mudrosti i pažnje. Kako postići i održati da se sva djeca doživljavaju jednako važna, vrijedna, mažena i pažena te kako im pomoći da se i međusobno prihvaćaju?

Neminovno je da će se s dolaskom nove bebe u obitelj starije dijete osjećati zapostavljeno jer će beba zahtijevati veću brigu od njega i time zaokupiti više vaše pozornosti. U starijem djetetu to će izazvati osjećaje povrijeđenosti, ljutnje i ljubomore. U pozadini se krije strah od odbacivanja.

Važna je dobra priprema na promjenu

Od velike je važnosti i dobra priprema na dolazak bebe. Npr. lutka u obliku bebe s priborom ”za vježbu” razveseljava gotovo svu djecu. Osim toga, pričajte o bebi koja dolazi, ali realno i istinito, objašnjavajući kako ona nije super društvo za igru, nego gladuš u pelenama koji često plače. Ako zajedno sa starijim djetetom odabirete stvari i igračke za bebu, ono će se osjećati važno.

Izdvajajte vrijeme samo za vas dvoje

Ono što će mu pomoći (i vama olakšati) je da mu pričajte o prvim danima njegova života, koliko je bilo nježno, slatko i bespomoćno te kako su mu se svi divili kao pravom malom čudu. Izazovite u njemu zaštitničke osjećaje prema mlađem djetetu. Dodijelite mu manje zadatke u njezi maloga brace ili seke. Primjerice, neka vam dodaje pelenu i kremu prilikom previjanja, ili neka zabavlja bebu pjevanjem ili pričom.

Ako primijetite da je dijete nesigurno ili nesretno kada vidi da je mlađi brat glavna tema razgovora, uzmite ga k sebi u krilo, pomazite ga i pričajte s njim. Kada svi ostali budu zao­kupljeni mlađim djetetom, vi se posvetite starijem. Ako budete redovito izdvajali vrijeme samo za vas dvoje, dijete neće biti u prilici osjećati se nesretnim i zanemarenim.

Podijelite nove uloge

Napokon, neka i tata dobije novu ulogu: dok je beba još na putu, on npr. može početi kupati dijete, čitati priče za laku noć, voditi ga u vrtić… Osim tate, dobro je imati još neku osobu, baku ili djeda, prijatelje, susjede, tko može brzo uskočiti u pomoć i na koga će se dijete moći osloniti kad mu je potrebna utjeha, šetnja, odlazak u park… I zapamtite, djeca istodobno mogu podnijeti samo jednu veliku veliku promjenu. Ako će to biti dolazak bebe, nastojte da selidba ili početak vrtića ne bude u približno isto vrijeme.

U svakom slučaju, uvijek dopustite djetetu da imenuje i izrazi svoje osjećaje i uvažavajte ga.

I vi ste bitni

Dodajmo i to da ima psihologa koji tvrde kako nije toliko bitno je li dijete rođeno kao prvo, drugo, treće… već da je bitan odnos roditelja i djece te braće i sestara međusobno. A velika je vjerojatnost da će svi zajedno uživati u toplini, ljubavi i radosti u obitelji koju zajedno grade, ako su roditelji svjesne osobe i pažljivo vode računa o djeci i sebi samima.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/roditelji.hr/maminosunce.hr