Mirisna savijača od maka, jabuka i višanja

Slatki svijet

Volite li savijače? Neodoljive su u hladnim, jesenskim i zimskim danima kada stignu na stol onako mirisne i vruće! Slatki svijet donosi recept za savijaču s makom, jabukama i višnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci
Smjesa od maka i jabuka
200 g mljevenog maka
5 žlica šećera
2 žličice cimeta
2 srednje velike jabuke
200 ml mlijeka
Nadjev od višanja
350 g višanja
1 vanilin šećer
2 ravne žlice gustina
Premaz za kore
100 g maslaca
100 ml mlijeka

Ostalo
500 g listova za savijače (12 kom)

Priprema
Za pripremu premaza maslac i mlijeko zagrijte na laganoj vatri, tek toliko da se maslac otopi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pripremu nadjeva mlijeko zagrijte do vrenja pa njime prelijte mak kojeg ste pomiješali sa šećerom i cimetom. Smjesu dobro izmiješajte pa dodajte krupno naribane jabuke.

Višnje ili trešnje, ovisno što imate i volite, pomiješajte s vanilin šećerom i gustinom.

Za svaku savijaču potrebne su vam tri kore. Prvu koru premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka. Na nju stavite drugu koru, također ju premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka i prekrijte trećom korom. Na treću koru, preko 2/3 površine kore, stavite nadjev od maka i jabuka, Po maku posipajte malo višanja, odnosno trešnja pa lijepo umotajte kore u savijaču. Savijače slažite jednu do druge na namašćen lim. Isto ponovite s ostatkom sastojaka, ukupno će te dobiti četiri savijače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savijače prije pečenja premažite s ostatkom mješavine maslaca i mlijeka i posipajte s jednim vanilin šećerom. Šavijaču pecite 20-25 minuta na 180°C, dok ne poprimi zlatno žutu boju. Savijaču poslužite toplu ili hladnu, a po želji ju možete posipati šećerom u prahu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.