Volite li savijače? Neodoljive su u hladnim, jesenskim i zimskim danima kada stignu na stol onako mirisne i vruće! Slatki svijet donosi recept za savijaču s makom, jabukama i višnjama.
Sastojci
Smjesa od maka i jabuka
200 g mljevenog maka
5 žlica šećera
2 žličice cimeta
2 srednje velike jabuke
200 ml mlijeka
Nadjev od višanja
350 g višanja
1 vanilin šećer
2 ravne žlice gustina
Premaz za kore
100 g maslaca
100 ml mlijeka
Ostalo
500 g listova za savijače (12 kom)
Priprema
Za pripremu premaza maslac i mlijeko zagrijte na laganoj vatri, tek toliko da se maslac otopi.
Za pripremu nadjeva mlijeko zagrijte do vrenja pa njime prelijte mak kojeg ste pomiješali sa šećerom i cimetom. Smjesu dobro izmiješajte pa dodajte krupno naribane jabuke.
Višnje ili trešnje, ovisno što imate i volite, pomiješajte s vanilin šećerom i gustinom.
Za svaku savijaču potrebne su vam tri kore. Prvu koru premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka. Na nju stavite drugu koru, također ju premažite s malo mješavine maslaca i mlijeka i prekrijte trećom korom. Na treću koru, preko 2/3 površine kore, stavite nadjev od maka i jabuka, Po maku posipajte malo višanja, odnosno trešnja pa lijepo umotajte kore u savijaču. Savijače slažite jednu do druge na namašćen lim. Isto ponovite s ostatkom sastojaka, ukupno će te dobiti četiri savijače.
Savijače prije pečenja premažite s ostatkom mješavine maslaca i mlijeka i posipajte s jednim vanilin šećerom. Šavijaču pecite 20-25 minuta na 180°C, dok ne poprimi zlatno žutu boju. Savijaču poslužite toplu ili hladnu, a po želji ju možete posipati šećerom u prahu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa