Mramorna zebra torta

torta
Foto: Slatki svijet

Omiljena torta dobila je novi izgled! Provjerite recept blogerice Ane Zelić za ovu neodoljivu Mramornu zebra tortu, objavio Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskvit

3 jaja (L)
240 g brašna
240 g šećera
125 g kiselog vrhnja
120 g mlaćenice
150 g maslaca sobne temperature
1/4 žličice soli
1 žlica ekstrakta vanilije
15 g gorkog kakaa za čokoladni biskvit

Krema od vanilije

50 g brašna
225 g šećera
390 g mlijeka
¼ žličice soli
350 g maslaca sobne temperature
3 žličice ekstrakta vanilije

Čokoladna krema

150 g tamne čokolade (min 50% kakaa)
120 g vrhnja za šlag

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čokoladni preljev

75 g tamne čokolade
75 g vrhnja za šlag

Napomena: Količine su namjerno napisane u gramima jer vaganjem svakog sastojka osiguravamo da torta ima maksimalnu preciznost i jednak rezultat svaki put.

Priprema

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 160°C (175-180°C ako koristite klasičnu pećnicu). Premažite maslacem i obložite papirom za pečenje tri okrugla kalupa promjera 15 cm ili 2 od 20 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U jednu zdjelu prosijte brašno, prašak za pecivo i sol te promiješajte – to su suhi sastojci. Pjenjačom pomiješajte kiselo vrhnje, mlaćenicu i ekstrakt vanilije – to su mokri sastojci.

Miksajte maslac i šećer dok ne posvijetli i ne postane pjenasto ( oko 3 minute). Dodajte jedno po jedno jaje, miksajući dobro iza svakog dodatka dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Naizmjenično dodajte suhe i mokre sastojke, tako da završite s brašnom. (3 dodavanja suhih, 2 dodavanja mokrih sastojaka). Miksajte samo dok se sve ne sjedini, da biskvit ne bude žilav. Podijelite smjesu na dva dijela koristeći kuhinjsku vagu. Kako bi vam bilo lakše, prije nego što počnete miksati, izvažite zdjelu u kojoj planirate miksati kako biste znali koliko će smjese biti u njoj nakon što završite s miksanjem i stavite je na vagu. Tako imate i jednu zdjelu manje za prati!

Torta u svakom kalupu treba imati oko 320-340 g smjese

U jednu polovicu dodajte 15 g prosijanog kakaa i miksajte tek da se sjedini. Podijelite smjesu jednako u 3 kalupa tako da žlicom naizmjenično stavljate smjese u sredinu kalupa, jednu na drugu. Ja koristim vagu kako bih osigurala jednake slojeve biskvita. U prosjeku svaki kalup treba imati oko 320-340 g smjese.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecite u zagrijanoj pećnici 20-25 minuta, odnosno dok čačkalica koju ubodete u sredinu ne izađe s par vlažnih mrvica. Kad su biskviti gotovi, ostavite ih 10-tak min u da se hlade u kalupu na rešetki prije nego što ih izvadite da se ohlade do kraja.
Za čokoladnu kremu – nasjeckajte čokoladu na sitne komadiće te prelijte slatkim vrhnjem koje ste zagrijali tik do vrenja. Ostavite 1 min te promiješajte špatulom dok ne dobijete sjajnu homogenu smjesu. Prekrijte prozirnom folijom te stavite u frižider na cca 1 h dok se ne stisne do mazive konzistencije.

Za kremu od vanilije – od mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu jer ne želimo da nam se stvori “kožica”. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Torta prije slaganja treba biti na sobnoj temperaturi

Miksajte omekšali maslac 5 min dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga kojeg ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije te miksajte dok se sve ne sjedini. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do slaganja torte jer će se inače dosta stisnuti u frižideru i neće biti maziva.

Ohlađenim biskvitima poravnajte vrhove za uredniji izgled. Slažite na tanjuru za serviranje ili cake boardu. Prije stavljanja prvog biskvita nanesite na sredinu malo kreme da se biskvit “zalijepi” i ne leti po tanjuru. Premažite biskvit kremom i napravite od nje okolo “granicu” unutar koje ćete namazati čokoladnu kremu. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak. Posljednji biskvit stavite naopačke tako da vrh torte bude u potpunosti ravan. Stranice i vrh torte prekrijte tankim slojem kreme da zauzdate sve mrvice i stavite u frižider na 20-30 min.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok se torta hladi, dio kreme pomiješajte s malo čokoladne kreme kojom ste punili tortu kako bi dobili smeđu kremu. Ako je malo rjeđa, stavite malo u frižider da se stisne. Kreme stavite u slastičarsku vrećicu s okruglim nastavkom.

Važno je da torta prije preljeva bude ohlađena

Za bijelu kremu koristite veći (Wilton 1A), a za smeđu manji nastavak (Wilton #12). Krenuvši od dna, naizmjenično premažite tortu slojevima kreme , tvoreći pruge, koju ćete potom zagladiti “cake scraperom”.

Poslije svakog poteza, očistite ostatke kreme kako bi pruge ostale vidljive. Za ovaj korak vrlo je korisno imati okretni stalak za ukrašavanje. Nakon što ste zadovoljni premazivanjem torte, stavite je u frižider na hlađenje dok pripremate čokoladni preljev.

Za čokoladni “drip” – nasjeckajte 75 g tamne čokolade te prelijte vrhnjem za šlag kojeg ste zagrijali tik do vrenja. Ostavite 1 min pa promiješajte dok ne bude glatke teksture. Ostavite na sobnoj temperaturi 10-tak min da se ohladi. Prelijte po OHLAĐENOJ torti. Vrlo je važno da torta bude hladna tako da vam ganache ne iscuri sve do dna. Uvijek možete tortu ukrasiti samo kremom od vanilije i dalje će biti ukusna i lijepa!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.