Već mnogo puta isproban recept za ‘Kolač s jabukama i pudingom od vanilije’ doživio je i svoju varijantu sa šljivama! Zaista odličan i brzo gotov! Ranije sam ga isprobala i s jagodama, a čini mi se da će sljedeći put glavnu ulogu preuzeti breskve ili šumsko voće! S kojim god voćem ga isprobate vjerujem da se nećete razočarati, piše Janette Razum za Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto
125 g maslaca sobne temperature
140 g šećera
1 vanilin šećer
2 jaja L
250 g glatkog brašna
½ praška za pecivo
Nadjev od šljiva
600 g očišćenih šljiva
1 vanilin šećer
½ žličice cimeta
Puding krema
500 ml mlijeka
1 prašak za puding od vanilije
4 žlice šećera
Mrvičasti posip
100 g hladnog maslaca
100 g glatkog brašna
100 g šećera
1 vanilin šećer
>Giotto torta bez pečenja
Priprema
Omekšali maslac pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa dodajte jaja i sve dobro izmiksajte. Malo po malo dodajte brašno i prašak za pecivo pa miksajte smjesu na laganoj brzini dok se svi sastojci ne sjedine. Ako vam se tijesto čini pregusto, dodajte 2-3 žlice mlijeka.
Dno i stranice višenamjenskog kalupa za pečenje (cca 24×32 cm) namastite i lagano pobrašnite. Pripremljenu smjesu za tijesto rasporedite po dnu kalupa na hrpice pa žlicom sve lijepo poravnajte.
Preko tijesta posložite polovice očišćenih šljiva i posipajte ih s vanilin šećerom i cimetom.
Za pripremu kreme puding od vanilije skuhajte prema uputama na pakiranju i odmah, dok je vruć, prelijte preko šljiva.
Za pripremu mrvičastog posipa sve sastojke stavite u zdjelicu pa prstima sve usitnite dok ne dobijete mrvice. Mrvičasti posip ravnomjerno rasporedite preko pudinga.
Kolač sa šljivama pecite cca 45 minuta na temperaturi od 180 °C, ovisno o pećnici. Prije posluživanja kolač ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa