O, ne! Moram biti kod kuće 🙁 – Evo kojim se aktivnostima možete baviti s djecom idućih dana!

Foto: Getty Images

Iako je za osnovnoškolce i srednjoškolce organizirana on-line i tv-nastava ipak će većini djece i mladih ostati više slobodnog vremena tijekom dva tjedna bez odlazaka u školu. Mladi adolescenti naročito su osjetljivi na manjak društva svojih vršnjaka tako da će sigurno puno vremena provoditi u video pozivima i chatovima sa svojim prijateljima iz škole. Na nama je da im osiguramo malo privatnosti i pripazimo da se to vrijeme ne pretvori u neprekidno držanje mobitela u ruci. Zamolite klince da vam kažu kad razgovaraju s nekim, bez obzira radi li se o tipkanju, telefoniranju ili videochatu i da vam jave kad su završili razgovor. Kao prvo, trudit ćete se ne ometati ih u razgovoru i ne pojavljivati se pred kamerom s viklerima na glavi, a kao drugo, morate znati koliko vremena provode on-line i s kim ga provode. To je normalan dio obiteljskog života. Kad otac ili majka završe telefonski razgovor prokomenitrat će što su pričali jedan s drugim. Iako od tinejdžera ne treba očekivati da nam prepričavaju razgovore, tajnovito i potpuno netransparentno ponašanje nije prihvatljivo. Nemojte se ponašati poput inspektora, ali uključite što češće mlade u razgovor pogotovo kad pokazuju interes za temu. Dozvolite im da se nadovežu i postavljaju pitanja, ali nikad ne dozvolite da se razgovor odvija bez poštovanja prema roditeljima. Tinejdžeri su mladi ljudi koji će već sutra morati biti sposobni pristojno i odgovorno razgovarati na radnom mjestu, poštovati profesore i voditelje studentskih udruga i projekata i ako propuste naučiti osnove lijepog ponašanja u ovim formativnim godinama teže će to kasnije nadoknaditi. Odredite off-line vrijeme u obitelji: za vrijeme obroka, učenja, i dva sata prije spavanja, a pokušajte osloboditi i vrijeme za kavicu sa kćeri ili sinom jedan na jedan ili neku zajedničku igru barem jednom tjedno.

Foto : Getty Images

Volontirajte zajedno. Očistite park iza zgrade, javite se u svoju župu i pitajte trebaju li u ovoj kriznoj situaciji pomoć u brizi oko starih i nemoćnih. Pokažite mladima primjerom da naše slobodno vrijeme nije samo naše već ga treba koristiti na dobrobit cijele zajednice.

Foto: Getty Images

Ostalo pročitajte na Frendica.hr!

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr