Okus jeseni: Naučite kako pripremiti najfinije kestene

Foto: GettyImages

 Prilikom kupovine kestena birajte na plodove koji su veći, sjajni, bez oštećenja i rupica na ljusci.

Plodove kestena možete kuhati ili peći. Kesten je ukusan neovisno o tome na koji način ste ga odlučili pripremiti. Može se pripremati kao pire, koristiti kao dodatak juhama te raznim drugim jelima i slasticama.

Prilikom kupovine kestena obratite pozornost na plodove koji su veći, sjajni, bez oštećenja i rupica na ljusci. Kesteni ne smiju imati šuplji zvuk. Nemojte ih čuvati na sobnoj temperaturi jer će se razviti plijesan te će se pokvariti. Čuvajte ih na hladnom, najduže dva tjedna te redovito odvajajte plodove na čijoj su se ljusci pojavile rupice.

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i gotovo dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu. No, kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Cijeli tekst pročitajte na Krenizdravo.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/krenizdravo.hr