Znanstvenici sa sveučilišta u Connecticutu otkrili su da orašasti plodovi smanjuju rizik za razvoj raka debelog crijeva, prenosi portal Medical News Today.
Do zaključka su došli u studiji na miševima kojima su u prehranu uvrstili orašaste plodove. Miševi su od sedam do deset posto ukupnog unosa kalorija dobivali od takvih plodova i kao rezultat je zabilježena manja pojava raka debelog crijeva.
Od sedam do deset posto ukupnog unosa kalorija ekvivalent je konzumaciji tridesetak grama orašastih plodova na dan u ljudskoj prehrani.
“Naši rezultati po prvi put pokazuju da konzumacija orašastih plodova može reducirati pojavu raka debelog crijeva”, rekao je vodeći autor Daniel Rosenberg.
“Sve je više dokaza da orašasti plodovi nude niz korisnih stvari za ljudsko zdravlje, a naša studija pokazuje da djeluju i kao probiotik za zdravlje debelog crijeva”, dodao je.
Orašasti plodovi sadrže zdrave nezasićene masne kiseline i bogat su izvor vitamina E.
Otprije je poznato da orasi pridonose zdravlju srca, štite od dijabetesa i neuroloških poremećaja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa Tekst se nastavlja ispod oglasaIzvor: narod.hr/h
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.