Roščići, odnosno prhke kiflice čije se tijesto priprema od masti i kiselog vrhnja te nadjeva orasima pravo su blago iz bakine riznice recepata, piše Janette Razum na portalu Slatki svijet.
Sastojci
Tijesto za kiflice
200 g kiselog vrhnja
200 g svinjske masti
500 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
Nadjev od oraha
150 g mljevenih oraha
150 g šećera
2 vanilin šećera
100 ml vrelog mlijeka
1 žlica ruma
>Brzi uštipci bez jaja i mlijeka
Priprema
Kiselo vrhnje i mast razradite pjenjačom pa dodajte brašno, prašak za pecivo i sol. Umijesite glatko tijesto, po potrebi dodajte još malo brašna.
Tijesto omotajte prozirnom folijom pa spremite u hladnjak na sat vremena.
Prije nego što razvaljate tijesto, pripremite nadjev. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom te prelijte vrelim mlijekom. Ukoliko je smjesa previše suha dodajte još samo malo mlijeka.
Rashlađeno tijesto podijelite na 8 jednakih dijelova. Svaki dio tijesta tanko razvaljajte u oblik kruga. Krugove razrežite na trokute (6-8 trokuta) te svaki napunite smjesom od oraha. Oblikujte kiflice i slažite ih na namašćen i pobrašnjen lim za pečenje.
Kiflice pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180 °C. Tijekom pečenja ne smiju zagorjeti već bi trebale biti svijetle.
Nakon pečenja, malo ih ohladite, a zatim po želji uvaljajte u šećer u prahu.
Slatki savjet:
Umjesto orasima, kiflice možete puniti omiljenim džemom!