Za doručak, večeru ili samo kao slatko pecivo uz popodnevnu kavu ili čaj, piše Jannette Razum za Slatki svijet!
Sastojci
300 g glatkog brašna
300 ml tople vode
1/4 svježeg kvasca (10 g)
2 žlice šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
Priprema
Kvasac razmutite sa šećerom, 2 žlice brašna i malo tople vode (vodu i brašno oduzmite od ukupne količine sastojaka).
Ostavite kvasac na sobnoj temperaturi 15 minuta da se zapjeni.
U zdjeli pjenjačom pomiješajte brašno, sol, vodu i pripremljeni kvasac. Sve dobro izmutite tako da dobijete smjesu bez grudica. Zdjelu s pripremljenom smjesom prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 45 minuta na toplome da dobije malo na volumenu.
U loncu dobro ugrijte ulje. Ulja treba biti dovoljno tako da uštipci mogu plivati u njemu.
Žličicu namočite u vruće ulje, uzimajte po malo tijesta i ubacujte ih u vruće ulje. Pomozite si drugom žličicom s kojom ćete pogurati tijesto u ulje.Uštipke pecite otprilike 1 minutu na srednje jakoj vatri, dok ne poprime lijepu zlatnu boju.
Pečene uštipke stavite na papirnati ručnik da se upije višak masnoće. Vruće uštipke posipajte šećerom u prahu i poslužite se!
Po želji u smjesu možete dodati malo naribane korice limuna ili naranče pa čak i grožđice i dobit će te nešto poput fritula!