Palačinke od bundeve – aromatičan jesenski desert

Foto:

Palačinke su omiljena poslastica mnogih. Postoje različite vrste palačinki i načina pripreme tog slatkog ili slanog jela. Jeste li probali palačinke od bundeve? Pahuljaste i mekane palačinke od bundeve odlično se slažu s karameliziranim zobenim pahuljicama i sladoledom od vanilije. Recept donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Smjesa za palačinke

2 jaja
5 žlica šećera
1 vanilin šećer
naribana korica 1/2 limuna
1/2 žličice ruma
1/2 žličice cimeta
200 g pirea od bundeve
350 ml mlijeka
100 g raženog brašna
1/2 praška za pecivo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karamelizirane zobene pahuljice

4 žlice šećera
6 žlica zobenih pahuljica

Priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PALAČINKE OD BUNDEVE

Najprije pripremite pire od bundeve. Komad butternut tikve (ili neke druge) ogulite, narežite na kockice pa kuhajte u vodi dok ne omekša. Ocijedite, ohladite pa izmiksajte u blenderu da dobijete fini pire.

Jaja pjenjačom razmutite sa šećerom, vanilin šećerom, rumom, cimetom te limunovom koricom. Dodajte mlijeko i pire od bundeve pa sve lijepo izmiješajte. Na kraju dodajte raženo brašno i prašak za pecivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smijesu još kratko promiješajte tako da uklonite sve grudice.

Na tavicu za palačinke stavite malo ulja i dobro ga zagrijte. Šefljom uzimajte po malo smjese i stavljajte u zagrijanu tavicu. Pecite jednu ili više palačinka od jednom, ovisno koliko mjesta imate u tavici.

Palačinke pecite na laganoj vatri otprilike minutu sa svake strane tako da sredina ne ostane sirova.

KARAMELIZIRANE ZOBENE PAHULJICE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šećer stavite u lonac debljeg dna i zagrijavajte ga na srednje jakoj vatri dok ne otopi i poprimi boju karamela. Ne morate ga miješati.

Zatim ubacite zobene pahuljice, promiješajte smjesu pa sve istresite na masni papir i ostavite neka se malo ohladi. Nakon nekoliko minuta, kada se pahuljice ohlade razlomite ih na manje komade.

Palačinke poslužite s karamel preljevom, karameliziranim zobenim pahuljicama i sladoledom od vanilije. Karamel preljev poslužen s palačinkama sa slike je kupovni, ali vi možete pripremiti i domaći ako vam je taj draži!

Slatki savjet

Palačinke od bundeve osim na ovaj način možete poslužiti sa medom i orasima ili domaćim pekmezom od šljiva!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.