Prava ljetna pita: Galette s marelicama

galette marelice
Foto: Slatki svijet

Galette je prava ljetna pita koja se priprema brzo i jednostavno! Ovaj recept koristi marelice, ali odličan je i s breskvama, borovnicama, malinama ili nekim drugim ljetnim voćem! Isprobajte ovaj francuski desert kojeg donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Prhko tijesto
160 g glatkog brašna
110 g hladnog maslaca
1 vanilin šećer
prstohvat soli
3-4 žlice hladne vode

Nadjev s marelicama
300 g svježih marelica
sok od ½ limuna
3 žlice agavinog sirupa
1 ravna žlica gustina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalo
jaje ili žutanjak za premazivanje
listići badema za posipavanje

Priprema

U zdjelu stavite brašno, sol, vanilin šećer i na kockice izrezan maslac. Maslac rukama izmrvite u brašnu tako da dobijete mrvičastu smjesu. Dodajte vodu pa umijesite glatko tijesto. Od tijesta oblikujte disk, omotajte ga folijom i spremite u hladnjak sat vremena.Marelice očistite i narežite na tanje šnite pa ih pomiješajte s limunovim sokom, agavinim sirupom i gustinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashlađeno tijesto razvaljajte na masnom papiru u krug promjera 30 cm. Na sredinu tijesta posložite marelice tako da rub tijesta (otprilike 5 cm) ostavite prazan. Tekućinu koja je ostala od marelica sačuvajte i dodajte tek kada preklopite tijesto da vam ne iscuri.

Kada posložite nadjev od marelica rubove tijesta preklopite prema unutra pa izlijte ostatak tekućine koji ostaje od limunovog soka i agavinog sirupa.Rub tijesta premažite razmućenim jajetom i posipajte s listićima badema.

Galette zajedno s masnim papirom premjestite na lim za pečenje i pecite 20 minuta na temperaturi do 180°C, odnosno dok rubovi ne dobiju lijepu, zlatno žutu boju. Galette poslužite topli uz kuglicu sladoleda od vanilije, a odličan je i hladan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.