Pravilan odgoj djece: Koji ste tip roditelja?

Foto: Getty images

Ne postoji savršen roditelj, kao ni savršen odgoj, no važno je da roditelji prepoznaju svoje propuste i potom ih ne ponavljaju i prilagode reakciju dobi i mogućnostima shvaćanja djeteta. Popustljivost ili pak potpuna kontrola naspram djeteta utjecat će na njegov odraz sebe u budućnosti, na njegovu samosvijest i jednoga danas odnos prema svojoj djeci.

Odgoj djeteta podrazumijeva toplinu, razumijevanje, ljubav, podršku i ohrabrenje koju roditelj pruža djetetu te kontrolu koju čine roditeljska očekivanja, zahtjeve i nadzor ali se ona, međutim, može protezati od potpune kontrole do zanemarivanje djeteta. Obitelj treba biti središnji dio djetetova života i izvor sigurnosti i podrške za sve članove, osobito djecu.

Istina je da djeca iskušavaju granice i dovode ponekad do ruba, no batine zasigurno nikada nisu rješenje, neovisno o odgojnom stilu koji koristite. Autoritet roditelja trebao bi se uspostavljati bez nasilja i roditelji ne smiju pribjeći “fizičkom, verbalnom i psihičkom nasilju, tjelesnom kažnjavanju i ponižavanju”. I Hrvatska, ima zakone kojima se zabranjuje tjelesno kažnjavanje djece. Nedavno je i francuski parlament izglasao zabranu fizičkog nasilja roditelja nad djecom, čime se svrstao uz bok većini zemalja članica Europske unije. Time se poništavaju roditeljska prava da discipliniraju svoju djecu tjelesnim kažnjavanjem.

Mišljenja “Batina je iz raja izašla” ili “I mene su moji roditelji tukli” nisu relevantna studija o posljedicama koje je doista taj čin uzrokovao. Nitko se ne sjeća s nostalgijom svojih batina iz djetinjstva, a trenutna reakcija i strah ostavljaju ozbiljne posljedice u budućnosti. U mnogočemu su moderni roditelji popustljiviji, zato je najvažnije je naći balans koji naglašavaju svi pedagoci, sociolozi i psiholozi. Nijedna krajnost nije dobra za dijete.

Iako se svi razlikujemo, a tako i naša djeca, znanstvenici su proučili roditelje i njihov odgojni stil i utvrdili 4 tipa roditeljstva.

Autoritarni odgojni stil – kruti i strogi nadzor

Podrazumijeva strogi nadzor i kontrolu djeteta, dijete ne osjeća dovoljno topline i podrške. Roditelji su skloniji kažnjavanju kada se njihovo pravilo prekrši. Glavni odgojni cilj je učenje samokontrole i poslušnosti djeteta autoritetu, a odnos roditelj – dijete se temelji na odnosu nadređenosti i podređenosti. Ostavlja posljedice da su djeca često nesigurna, povučena ali mogu biti i agresivna, niskog prag tolerancije na frustraciju. Često su nepovjerljiva, nesigurna, neuspješna u rješavanju problema, stalno brinu kako udovoljiti roditelju/autoritetu.

Autoritativni odgojni stil – demokratski i dosljedan

To je stil koji kombinira čvrstu roditeljsku kontrolu i emocionalnu toplinu. Roditelji postavljaju zahtjeve i očekivanja koja su primjerena dobi djeteta, provode nadzor i imaju čvrstu kontrolu nad djetetovim nepoželjnim obrascima ponašanja, uz ljubav, podršku i emocionalnu toplinu. Potiču djetetovu znatiželju, kreativnost, samouvjerenost i nezavisnost emocija. Vode računa o djetetovim osjećajima, potiču ga. Takva su djeca samopouzdana, sigurna u sebe visokog stupnja samokontrole, odgovorna.

Permisivan – popustljiv odgojni stil 

Podrazumijeva emocionalnu toplinu ali slabu kontrolu. Dijete u ovakvim slučajevima postaje “mali šef”. Takvi roditelji pružaju veliku ljubav, podršku i emocionalnu toplinu, ali postavljaju male zahtjeve, imaju slabu kontrolu bez postavljanja granica nad djetetovim ponašanjem. Primarno zadovoljavaju sve djetetove zahtjeve i želje. Takva djeca su često nesigurna i nesnalažljiva, impulzivna, slabe samokontrole, kada se susretnu s ograničenjima i trenutačnom neispunjavanju želja i zahtjeva. Sklonija u tantrumima i nepoželjnom ponašanju u obliku bacanja, vikanja, udaranja roditelja, jer ne poznaju granice.

Indiferentan – zanemarujući odgojni stil

Karakterizira slabu kontrolu uz emocionalnu hladnoću roditelja. Roditelji postavljaju male zahtjeve, nemaju kontrolu nad djetetovim ponašanjem, djetetu ne postavljaju granice. Emocionalno su hladni, nezainteresirani za djetetove aktivnosti, rijetko iskazuju roditeljsku ljubav. Takva djeca su često niskog su samopoštovanja, sklona delikventnim oblicima ponašanja. Bazično se osjećaju nesigurnim, promjenjivog su raspoloženja, slabe samokontrole.

Koji odgojni stil Vi smatrate najprihvatljivijim? Jesu li današnji roditelji doista previše popustljivi?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr