Prhke i ukusne pite s bogatom aromom limuna odličan su desert za zasladiti dan, a donosi ga Slatki svijet. Lagane, osvježavajuće i taman slatke! Isprobajte kako se dobro slažu prhko tijesto s bademima i blago kiselkasta krema od limuna.
Sastojci
Prhko tijesto s bademima
90 g hladnog maslaca
50 g šećera u prahu
1 žutanjak
50 g mljevenih badema
180 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica hladne vode
Krema od limuna
2 jaja
100 g bijelog kristal šećera
50 ml limunovog soka
naribana korica 1 limuna
100 ml slatkog vrhnja
Priprema
Bademe tostirajte, ohladite pa sameljite. Tostiranje možete i preskočiti ako ste u žurbi, ali tostirani imaju puniju i bolju aromu, kao i sve orašasto voće.
U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu i sol. Dodajte hladan maslac izrezan na kockice i rukama ga utrljajte u tijesto. Dodajte žumanjak i vodu pa umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 30 minuta da malo odmori.
Ohlađeno tijesto kratko premijesite pa podijelite na šest jednakih dijelova. Svaki komad tijesta oblikujte u kuglu pa dlanovima lagano pritisnite (spljoštite) na pobrašnjenoj površini. Tijestom obložite Zenker kalupe za mini pite. Mini pite pecite 10-12 minuta na 180°C, dok ne poprime lijepu zlatno smeđu boju. Pečeno tijesto ostavite 2 minute da odmori, a zatim ga pažljivo preokrenute i izvadite iz kalupa.
Za pripremu kreme jaja izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte limunov sok. Zdjelu premjestite nad lonac s vrelom vodom i kuhajte smjesu na pari cca 3 minuta uz neprestano miješanje. Ostavite kremu da se hladi na sobnoj temperaturu. Mlaku kremu špatulom lagano pomiješajte s tučenim s mekanom tučenim slatkim vrhnjem.
Pripremljenom kremom punite košarice od tijesta za mini pite. Tako pripremljene pite ukrasite po želji i spremite u hladnjak da se malo rashlade, a zatim se poslužite!
Tekst se nastavlja ispod oglasa