Prhke pite s kremom od limuna

pite
Foto: slatkisvijet.com

Prhke i ukusne pite s bogatom aromom limuna odličan su desert za zasladiti dan, a donosi ga Slatki svijet. Lagane, osvježavajuće i taman slatke! Isprobajte kako se dobro slažu prhko tijesto s bademima i blago kiselkasta krema od limuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci
Prhko tijesto s bademima

90 g hladnog maslaca
50 g šećera u prahu
1 žutanjak
50 g mljevenih badema
180 g glatkog brašna
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica hladne vode
Krema od limuna
2 jaja
100 g bijelog kristal šećera
50 ml limunovog soka
naribana korica 1 limuna
100 ml slatkog vrhnja

Priprema

Bademe tostirajte, ohladite pa sameljite. Tostiranje možete i preskočiti ako ste u žurbi, ali tostirani imaju puniju i bolju aromu, kao i sve orašasto voće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zdjelu stavite brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu i sol. Dodajte hladan maslac izrezan na kockice i rukama ga utrljajte u tijesto. Dodajte žumanjak i vodu pa umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na 30 minuta da malo odmori.

Ohlađeno tijesto kratko premijesite pa podijelite na šest jednakih dijelova. Svaki komad tijesta oblikujte u kuglu pa dlanovima lagano pritisnite (spljoštite) na pobrašnjenoj površini. Tijestom obložite Zenker kalupe za mini pite. Mini pite pecite 10-12 minuta na 180°C, dok ne poprime lijepu zlatno smeđu boju. Pečeno tijesto ostavite 2 minute da odmori, a zatim ga pažljivo preokrenute i izvadite iz kalupa.

Za pripremu kreme jaja izmiksajte sa šećerom, zatim dodajte limunov sok. Zdjelu premjestite nad lonac s vrelom vodom i kuhajte smjesu na pari cca 3 minuta uz neprestano miješanje. Ostavite kremu da se hladi na sobnoj temperaturu. Mlaku kremu špatulom lagano pomiješajte s tučenim s mekanom tučenim slatkim vrhnjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripremljenom kremom punite košarice od tijesta za mini pite. Tako pripremljene pite ukrasite po želji i spremite u hladnjak da se malo rashlade, a zatim se poslužite!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.