Iskoristite sezonu svježih jagoda za pripremu ove ukusne torte! Pahuljasti biskvit i lagana krema od bijele čokolade i mascarpone sira savršeno se slažu s jagodama, ali i drugim bobicama poput malina i borovnica, ističe Slatki svijet koji donosi recept.
- 200 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 8 jaja sobne temperature
- 2 žlica hladne vode
- 280 g glatkog brašna
- 2 ravne žlica gustina
- 2 žličice praška za pecivo
- 500 g Mascarpone sira
- 300 g bijele čokolade
- 300 ml vrhnja za šlag
- 60 g šećera u prahu
- 500 g svježih jagoda narezanih na kockice
- 200 g bijele čokolade
- 4 žlice slatkog vrhnja
Za pripremu biskvita, jaja i šećer miksajte 3 minute najjačom brzinom. Zatim dodajte hladnu vodu pa nastavite sve miksati još 3 minute dok ne dobijete svijetlu, pjenastu smjesu. U zasebnoj zdjelici prosijte brašno, gustin i prašak za pecivo pa sve lagano umiješajte u smjesu od jaja i šećera.
Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte promjera 28 cm. Kalup prethodno namastite i pobrašnite. Biskvit pecite cca 30 minuta na temperaturi od 170 °C.
Bijelu čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane. Slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag, dodajte mascarpone sir i opet kratko izmiksajte. Dodajte bijelu čokoladu i šećer u prahu pa još jednom opet sve izmiksajte.
Ohlađeni bisvkit prerežite na 3 ili 4 dijela. Jagode narežite na kockice.
Na tanjur za torte slažite red biskvita, kreme i jagoda. Na zadnji sloj ne idu jagode nego samo tanak sloj kreme kojom premažete cijelu tortu.
Za preljev na pari otopite bijelu čokoladu s dodatkom slatkog vrhnja. Ostavite da se malo ohladi, a zatim prelijte vrh tortu. Po želji tortu dodatno ukrasite jagodama i šlagom.