Red velvet cupcakes – kolačići pogodni i za vegane

kolačići
Foto: Slatki svijet

Ana’s Baking Chronicles poigrala se i pripremila ove primamljive Red velvet cupcakes kolačiće! U ovom receptu koristila je sastojke koji su pogodni i za vegane, prenosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Biskvit
70 g aquafabe (slanutkove vode)
200 g glatkog brašna
12 g nezaslađenog prirodnog kakaa u prahu
¼ žličice soli
225 g šećera
95 g suncokretovog ulja
160 g rižinog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
1 ¼ žličica praška za pecivo ( cca 6.5 g)
¼ žličice sode bikarbone
1 žličica alkoholnog ili jabučnog octa
crvena jestiva boja u prahu

Krema
290 g rižinog mlijeka
40 g glatkog brašna
150 g šećera
¼ žličice soli
250 g margarina (80% masnoće)
1 žlica ekstrakta vanilije

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
kolačići
Foto: Slatki svijet

Priprema cupcakes kolačića

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 180°C ukoliko koristite pećnicu s dva grijača. Stavite papirnate košarice u kalup za cupcakese/muffine.

U jednu zdjelu prosijte i pomiješajte brašno, kakao prah, šećer, prašak za pecivo i sol. U drugoj posudi istucite malo aquafabu, dok ne postane poput bijelog oblaka. Dodajte ulje, rižino mlijeko, ekstrakt vanilije i pola žličice crvene boje u prahu pa sve izmiješajte koristeći pjenjaču dok ne bude jednolične konzistencije. Mokre sastojke dodajte suhima i pomiješajte dok se sve ne sjedini. Na kraju, u maloj šalici, pomiješajte sodu bikarbonu s octom. Lužnato i kiselo će reagirati isti tren i stvorit će se pjena. Odmah je dodajte u smjesu i sve dobro izmiješajte.

Napunite papirnate košarice do ¾ visine te pecite u zagrijanoj pećnici između 20-25 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su gotovi ostavite ih da se ohlade prije ukrašavanja.

Priprema kreme

Od rižinog mlijeka, brašna, šećera i soli napravite puding, stalno miješajući pjenjačom na srednje jakoj vatri. Kad je gotovo, prekrijte prozirnom folijom tako da dotiče kremu kako se ne bi stvorila «kožica» na vrhu. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Miksajte omekšali margarin (ili neku drugu vegansku zamjenu za maslac) 5 minuta dok ne posvijetli i ne postane pjenast. Kad ste postigli tu fazu, dodajte žlicu po žlicu pudinga koji ste prethodno napravili. Važno je dobro miksati između svakog dodavanja da se lakše sjedine. Na kraju dodajte ekstrakt vanilije i miksajte još 30tak sekundi. Pokrijte kremu folijom i ostavite na sobnoj temperaturi do ukrašavanja cupcakesa inače će se stisnuti u frižideru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kremu stavite u slastičarsku vrećicu s omiljenim nastavkom (ja sam koristila Wilton 2D) i ukrasite svaki cupcake. Dobar tek!

Slatki savjet!

Čuvajte ih na sobnoj temperaturi jer su tako najukusniji i najmekši. Ako ih ipak budete držali u hladnjaku, pola sata prije konzumiranja izvadite ih na sobnu temperaturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.