Roditelji, teško se mirite s odlaskom vaše djece iz obitelji? Evo kako se nositi s time

Foto: : Photosecrets

Iako svi roditelji žele da njihova djeca odrastu i postanu samostalna, teško se suočavaju s odlaskom djece iz roditeljskog doma. U pitanju nije klinički poremećaj ili dijagnoza već prijelazno životno razdoblje koje je poznatije kao sindrom praznog gnijezda.

Sindrom praznog gnijezda je prijelazno životno razdoblje koje se javlja kod osoba starije odrasle dobi, odnosno kod roditelja čija djeca odlaze iz roditeljskog doma. Svaki roditelj želi da njegovo dijete s vremenom odraste i vodi neovisan život, no puno teže to prihvaćaju u praksi nego što se čini.

Žene obično pate više od muškaraca kada dođe trenutak odlaska djece iz roditeljskog doma, a najviše ističu osjećaj gubitka i osamljenosti. Ova vrsta iskustva koju doživi većina roditelja je često emocionalno izazovna, posebno zato što rezultira brojnim promjenama koje su povezane s pomiješanim osjećajima radosti i ponosa, ali i tuge i boli.

S vremenom se roditelji naviknu na novi život bez djece kod kuće, a sindrom praznog gnijezda izaziva najviše poteškoća na samom početku. To je djelomično zato što roditelji shvaćaju da je vrijeme prebrzo prošlo i da su i oni sami dosegnuli određene godine u kojima će im uskoro trebati pomoć i podrška. Sukladno tome, javlja se osjećaj nesigurnosti i straha od samoće.

Neki od njih se boje da im njihova djeca neće pomoći u godinama duboke starosti ili da im se djeca više neće vratiti, čak niti kako bi ih posjetili. Naravno, sve su to strahovi koji nestanu kada se djeca prvi put vrate doma na odmor, praznike ili neki kraći period.

Cijeli članak pročitajte na Krenizdravo.hr.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/krenizdravo.hr