Foto: slatkisvijet.com

Šarmantan kolač s karameliziranim jabukama i orasima koju donosi Slatki svijet, okusom će vas sigurno oduševiti, iako na izled ne izgleda previše glamurozno.

Sastojci

Nadjev s jabukama i orasima

8 većih jabuka (Zlatni delišes)
100 g + 50 g šećera
100 g sitno sjeckanih oraha
Biskvit

4 jaja
200 g šećera
200 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo

Priprema

Jabuke operite, ogulite i izdubite im sredinu.

Dno većeg kalupa bogato posipajte šećerom (100 g) tako da lijepo pokrije dno kalupa. Preko šećera posložite pripremljene jabuke. Ukoliko imate manje jabuke možda će vam trebati i više od 8 jabuka kako bi popunili cijeli kalup.

Orahe sitno nasjeckajte i pomiješajte sa šećerom (50 g). Tom mješavinom napunite izdubljene jabuke. Tako pripremljene jabuke pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C, dok malo ne omekšaju.

Dok se jabuke peku, pripremite biskvit.

Bjelanjke izmiksajte u čvrsti snijeg. Žutanjke pjenasto mutite sa šećerom nekoliko minuta dok ne dobijete svijetlu, gustu smjesu.

Žutanjcima naizmjenično dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i snijeg od bjelanjaka. Smjesu nježno miješajte špatulom dok ne dobijete glatku smjsu bez grudica.

Omekšale jabuke prelijte pripremljenim biskvitom pa nastavite peći kolač dodatnih 25-30 minuta, dok se biskvit ne ispeće.

Kada se kolač ohladi, oštrim nožem prođite uz rub kalupa pa kolač pažljivo preokrenite na tacnu za posluživanje. Kolač prije posluživanja možete, ali i ne morate premazati tučenim slatkim vrhnjem!

Izvor: narod.hr/slatkisvijet.com