Kada se bliži vikend i ne znate koji kolač pripremiti, isprobajte ovaj jednostavan recept za ekstra sočan i pahuljast kolač s kruškama i krokantom od lješnjaka, piše Jannette Razum za Slatki svijet.
Umjesto s kruškama kolač možete isprobati s jabukama, a krokant od lješnjaka možete zamijeniti listićima badema.
Sastojci za tijesto
80 g šećera
125 g maslaca sobne temperature
1 paketić vanilin šećer
prstohvat soli
2 jaja
5 žlica jogurta
160 g glatkog brašna
70 g gustina
½ paketića praška za pecivo
Ostalo
5-6 manjih kruški
100 g maslaca
100 g krokanta od lješnjaka ili badema
Priprema
Maslac sobne temperature pjenasto izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom. Zatim dodajte sol i jaja pa sve još kratko izmiksajte. Dodajte jogurt, a zatim i suhe sastojke – brašno, gustin i prašak za pecivo.
Kalup za kolače (cca 20×25 cm) namastite i pospite s krušnim mrvicama ili brašnom. Izlijte pripremljenu smjesu za biskvite, a preko biskvita posložite na kockice izrezane kruške (prethodno oguljene i očišćene). Kolač pecite 20 minuta na 180°C.
Dok se kolač peče u lončiću otopite maslac pa dodajte krokant lješnjaka ili badema. Kao zamjenu za krokant možete koristiti listiće badema, ali onda s maslacem otopite i 80 g šećera. Otopljenu smjesu ravnomjerno rasporedite po vrhu kolača i nastavite ga peći dodatnih 10-15 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečen.
Kolač ohladite na sobnoj temperaturi i poslužite se!
Tekst se nastavlja ispod oglasa