Sočna i kremasta: Proljetna rolada ‘Veseli Uskrs’

Foto: Slatki svijet

Simpatična uskrsna rolada odličan je izbor glavnog deserta na vašem blagdanskom meniju! Recept nam donosi Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci
Kakao biskvit

6 jaja
150 g šećera
60 g otopljenog maslaca
70 g glatkog brašna
40 g gustina
30 g kakaa u prahu
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli

Puding krema od vanilije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

350 ml mlijeka
1 prašak za puding s okusom vanilije
150 g šećera
2 vanilin šećera
150 g maslaca sobne temperature

Čokoladna krema

100 g čokolade za kuhanje
200 ml slatkog vrhnja
3 pune žlice puding kreme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostalo

džem od borovnica
jagoda ili malina

Foto: Slatki svijet

Priprema

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bjelanjcima dodajte malo soli i miksajte ih dok se ne pretvore u mekani snijeg. Malo po malo dodajte šećer i nastavite miksati bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Uz miksanje, dodajte jedan po jedan žutanjak. Na kraju dodajte otopljen pa malo ohlađen maslac.

U zdjelici pomiješajte brašno, gustin, kakao u prahu prašak za pecivo. Suhe sastojke prosijte i lagano umiješajte u pripremljenu smjesu. Smjesu izlijte u lim za pečenje (30×45 cm) kojeg ste prekrili masnim papirom. Biskvit pecite 15-20 minuta na temperaturi od 180°C. Vrući biskvit zajedno s papirom za pečenje zamotajte u roladu i ostavite neka se ohladi.

Za pripremu kreme puding skuhajte u mlijeku s dodatkom šećera, ohladite ga pa izmiksajte s maslacem sobne temperature. Odvojite tri pune žlice kreme sa strane, a ostatak kreme iskoristite za nadjev rolade.

Ohlađeni biskvit odmotajte, premažite tankim slojem džema od borovnica te premažite bijelom kremom. Na pari otopite čokoladu, malo ju ohladite pa pomiješajte s kremom koju ste sačuvali. Na kraju umiješajte i tučeno slatko vrhnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljetnu roladu premažite čokoladnom kremom pa prijeđite vilicom preko kreme kako bi dobili izgled kore drveta. Roladu ukrasite pisanicama, jestivim cvjetićima i ostalom prigodnom dekoracijom. Ako želite, možete ispeći i keksiće u obliku gljiva koji također mogu biti simpatična dekoracija.

Ako želite, možete ispeći i keksiće u obliku gljiva koji također mogu biti simpatična dekoracija.

KEKSI U OBLIKU GLJIVA

TIJESTO

350 g glatkog brašna
150 g šećera u prahu
1 žličica praška za pecivo
1 žličica soli
150 g margarina sobne temperature
1 jaje

SMJESA ZA LIJEPLJENJE

100 g šećera u prahu
1,5 – 2 žlice vode
1 žličica limunovog soka

Foto: Slatki svijet

Šećer, margarin i jaje dobro izmiksajte. Dodajte ostale sastojke pa umijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena. Od rashlađenog tijesta oblikujte kuglice koje će poslužiti kao kapica gljiva te štapiće koji će kasnije biti stručak gljiva. Kekse pecite otprilike 10 minuta na 200°C.

Toplim kuglicama izdubite malo sredinu tako da kasnije možete umetnuti stručak. Kako bi gljive bile stabilne, stručcima malo odrežite jedan kraj, tako da dno bude ravno.
Šećer u prahu izmutite s vodom i limunovim sokom tako da dobijete gustu smjesu. U udubinu kapice stavite malo „ljepila“, pričvrstite stručak pa odložite gljivu na papir za pečenje i ostavite 15-20 minuta da se osuši na sobnoj temperaturi.

Kada sve gljive budu osušene, ljepilo malo razvodnite (dodajte samo 1 žlicu vode) i prelijte kapice gljiva. Po želji gljive dodatno ukrasite jestivim perlicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.