S bloga Slatki svijet autorice Jannette Razum donosimo jednostavan recept za finu štrudlu od višanja od domaćih kora. Pitu možete raditi i sa smrznutim višnjama, a priprema fila je ista kao i sa svježim.
Sastojci
Tijesto za pitu:
500 g glatkog brašna
2 jaja
2 žlice ulja
pola žličice soli
mlaka voda po potrebi
Nadjev od višanja:
800 g očišćenih višanja
200 g šećera
1 vrećica praška za puding od vanilije
2 žlice griza
Ostalo:
150 g maslaca
100 ml ulja
Priprema
Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto srednje čvrstoće i to tako da u brašno dodamo jaja, ulje, sol pa pomalo dodajemo vodu dok ne dobijemo željenu čvrstoću. Dobivenu masu istresemo na radnu površinu, podijelimo na dvije kugle, fino ih oblikujemo, premažemo sa malo ulja i prekrijemo prozirnom folijom.
Ostavimo tijesto da odmori barem pola sata. Višnje očistimo i pomiješamo s prahom za puding, šećerom i grizom. Na pobrašnjenom stolnjaku razvijamo tijesto kao što je prikazano na slikama. Razvučenu koru dobro namastimo rastopljenom mješavinom maslaca i ulja.
Na sami kraj razvučene kore poredamo nadjev, prebacimo krajeve i zarolamo, tako isto napravimo i s drugim krajem. Dobivene role smotamo i tako smo dobili četiri rolata. Složimo ih u posudu za pečenje i dobro premažemo maslacem i uljem. Isto napravimo i s drugom korom.
Od ove mjere je pun pleh, ako vam je to puno samo prepolovite sastojke. Pitu pecite na 180 stupnjeva 30-35 minuta. Pečenu premažite s mlakim mlijekom i pokrijte alu folijom da se ohladi.
Izvor: narod.hr/Slatki svijet
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.