Tko ne bi mogao odoljeti – recept za keks kolačiće punjene karamelom s komadićima čokolade

Foto: Slatki svijet

Ukusni kolačići napravljeni od tijesta za kekse punjeni karamelom i to sve s komadićima čokolade! Ma tko ne bi mogao odoljeti ovim simpatičnim desertićima! Uz nekoliko sastojaka potreban vam je ovaj Zenker kalup za kup kolačiće i spremni ste za izradu, piše Jannette Razum za Slatki svijet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci

Sastojci za tijesto

  • 2 jaja
  • 230 g maslaca sobne temperature
  • 250 g smeđeg šećera
  • 400 g glatkog brašna
  • 1 žličica soda bikarbone
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli
  • 200 g čokoladnih kapljica

Punjenje

  • karamel krem (kupovna ili domaća)

Čokoladni preljev

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 100 g čokolade (mliječne ili za kuhanje)
  • 100 ml slatkog vrhnja

Priprema

Maslac i šećer pjenasto izmiksajte. Dodajte jaja, prstohvat soli i aromu vanilije. Još jednom sve dobro izmiksajte. Dodajte brašno i soda bikarbonu. Smjesu kratko izmiksajte spiralnim nastavcima za miješenje tijesta. Na kraju dodajte čokoladne kapljice pa rukama još kratko izmiješajte smjesu.

Foto: Slatki svijet

Kalup za kup kolačiće namastite pa u svaku rupu stavite malo tijesta. Najjednostavnije je dlanovima oblikovati loptice veličine oraha i lijepo ih utisnuti u kalup. Pripremljen kalup s tijestom stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C. Kolačiće pecite 12-15 minuta, dok ne dobiju lijepu zlatno smeđu boju. Pečene košarice ostavite da se kratko ohlade u kalupu na sobnoj temperaturi, otprilike 5 minuta, a zatim ih pažljivo izvadite iz kalupa.

Foto; Slatki svijet

Od ostatak tijesta napravite keksiće. Oblikujte kuglice željene veličine, slažite ih na lim prekriven papirom za pečenje ostavljajući malo razmaka među njima. Prije pečenja lagano ih pritisnite (spljoštite) dlanom ili vilicom. Keksiće pecite nešto kraće, 5-7 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ohlađene keks košarice napunite s karamel umakom, a vrh prelijte čokoladnom ganache kremom. Ako želite možete raditi svoj vlastiti karamel umak. Ja sam si ovaj put malo skratila vrijeme pripreme i koristila kupovni karamel preljev.

Foto: Slatki svijet

Za pripremu čokoladne kreme napravite klasični ganache, slatko vrhnje i čokoladu otopite na laganoj vatri. Kada se malo ohladi na sobnoj temperaturi spremna je za završnu dekoraciju kolačića.

Kolačiće spremite u hladnjak, a prije posluživanja ih ostavite da odstoje 10-tak minuta na sobnoj temperaturi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.