Ukusan i sočan kolač iz zdjelice kojeg osim s višnjama možete probati i sa trešnjama, marelicama, breskvama…
Recept nam donosi Slatki svijet.
Sastojci
4 jaja
200 g šećera
2 vanilin šećera
12 žlica ulja
120 g glatkog brašna
2 žličice praška za pecivo
višnje (svježe ili iz kompota)
šećer u prahu
Priprema
U zdjelu stavite šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte jaja i ulje pa kuhačom sve lagano izmiješajte tako da se svi sastojci sjedine. Na kraju dodajte višnje – količinu višanja odredite sami.
Ako koristite višnje iz kompota obavezno ih dobro ocijedite.
Smjesu premjestite u keramičke kalupe koje ste premazali maslacem i posipajte sa šećerom u prahu. Nemojte ih napuniti skroz do vrha da se tijesto tokom pečenja ne prelije van, dovoljno je do 2/3 visine kalupa.
Nabujke pecite 20 minuta na temperaturi od 170 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno. Poslužite toplo uz čašu mlijeka!
Navedeni sastojci dovoljni su za četiri porcije.
Slatki savjet
Umjesto višanja možete koristiti i neko drugo sočno voće, npr. breskve, marelice, trešnje…