Rezultati izbora u Splitu: Puljak s Đogašem u drugi krug

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Split je u nedjelju birao novu gradsku vlast. Za gradonačelnika se natjecalo 9 kandidata, a za 31 gradskog vijećnika – 11 kandidacijskih lista.

Prema privremenim rezultatima koje je objavio DIP nakon što su obrađena sva biračka mjesta, u prvom krugu izbora za splitskog gradonačelnika prvi je Ivica Puljak (Centar) s 48,73 posto glasova, a drugi je Zoran Đogaš (HDZ/HSS) s 25,67 posto.

Slijede Željko Kerum sa 7,94 posto, Josip Markotić (4,53 posto), Aris Zlodre (3,89 posto), Davor Matijević (3,84 posto), Tamara Visković (1,85 posto), Kristina Vidan (1,28 posto) i Ante Franić (0,66 posto).

Tijek događaja pratite u nastavku:

23.00

Đogaš: “Borba se igra do kraja”

– Građani Splita su izabrali. Očekivao sam malo bolje rezultate, ali oni su na razini prošlih izbora. Međutim, puno su izgubili koalicijski partneri gospodina Ivice Puljka – tako da se tajming Puljku isplatio, kazao je za HRT kandidat za gradonačelnika Splita Zoran Đogaš (HDZ/HSS). Istaknuo je kako je ponosan na sebe i svoje suradnike, zbog načina na koji su vodili kampanju.

Đogaš je dodao kako je kampanja bila afirmativna i kako će se na takav način boriti za Split i dalje – bez podmetanja, niskih udaraca i prepucavanja. Žele, dodao je – dobro građanima Splita i inzistirat će da građani ne budu taoci ovakve situacije.

– Borba se igra do kraja, ovo je utakmica, odigrat ćemo do kraja fer, pošteno i borbeno. Dok postoji šansa igra se do kraja. Ukazivat ćemo na ono što mislimo da Splitu treba, poručio je Đogaš. Dodao je kako je spreman i na upravljanje situacijom da ima manjinu u Gradskom vijeću. Naglasio je da je on novo lice u politici i da srcem i dušom sa svojim timom prezentirao svoj program – na način na koji misli da je najbolji.

Smatra da mala izlaznost pokazuje da su građani ove izbore smatrali nepotrebnima i da su na njih izašli oni koji su bili motiviraniji za Puljkovu opciju. A cilj je bio da se Puljak oslobodi svojih partnera.

Na početku konferencije za novinare Vice Mihanović zahvalio je svima koji su izašli na izbore te poručio da je HDZ osvojio gotovo identičan rezultat kao i na prošlim izborima. Najavio je da i dalje namjeravaju biti konstruktivna opozicija u Gradskom vijeću. Zahvalio je i Zoranu Đogašu što je pristao biti kandidat i što je vodio afirmativnu kampanju.

22.37

Puljak uvjeren u pobjedu u drugom krugu za 15-ak dana

– Građani Splita su odlučili i izabrali su red umjesto nereda, budućnost umjesto prošlosti, izabrali su javni interes i borbu za javni interes i sve ono što smo mi, nas trojica i cijeli naš tim radili zadnjih 10 mjeseci, izabrali su takav smjer da nastavimo s njim, rekao je Puljak, koji je obnašao dužnost gradonačelnika prije nego što je podnio ostavku koja je dovela do ovih izbora, javlja HRT.

Zahvalio je svim građanima Splita koji su izašli na izbore, ali i onima koji nisu. Ja se nadam da će sljedeći put izaći u još većem broju, dodao je.

– Ovo je važna pobjeda prvenstveno za građane Splita, i važna je pobjeda i za sve nas, rekao je Puljak.

Zahvalio je zamjenicima, rekavši da mu je drago da će nastaviti zajedno.

– Kao što znate, ostvarili smo veliku pobjedu i u Gradskom vijeću i sada ćemo imati većinu kojom ćemo moći sve ono što smo govorili, obećavali, sve projekte koje smo zacrtali, sve što smo pričali, ne samo u kampanji, nego i ono što smo radili kada smo upravljali Gradom Splitom, sve ćemo to moći zaista i napraviti u sljedeće tri godine. Sljedeće tri godine bit će godine preporoda Grada Splita, poručio je Puljak.

Komentirajući izlaznost, rekao je da je ona mala u apsolutnim brojevima, ali da je izlaznost onih koji su njih podržali bila velika.

Izrazio je uvjerenje da će potvrditi pobjedu u drugom krugu za 15-ak dana.

Puljak je rekao da će im prvi potez biti da točno u podne sazovu sve pročelnike, direktore gradskih tvrtki i ravnatelje gradskih institucija i da im predoče okvir za razvoja grada za sljedeće tri godine.

– Da od njih očekujemo beskompromisnu borbu za javno dobro, a nas trojica bit ćemo prvi među njima i mi ćemo ih štititi od bilo kojeg utjecaja koji nije utjecaj za javno dobro Grada Splita, rekao je Puljak.

Najavio je i provođenje odluka koje su sada bile na čekanju, poput raspisivanja anketnog natječaja za Istočnu obalu.

– Nastavit ćemo s tim projektima kada se vratimo u Banovinu odmah prvi dan, dodao je.

Poručio je da će ubrzati razvoj grada te da će Split u sljedeće tri godine doživjeti renesansu.

Puljak je rekao i da s HDZ-om i Željkom Kerumom neće imati bilo kakav oblik koalicije ili partnerske suradnje, ali da im neće smetati da bilo tko podrži projekte koji su dobri za Split.

Osvrćući se na navodnu seks-aferu njegovih suradnika, Puljak je rekao da afere namještene od podzemlja nisu utjecale na građane.

– Dapače, građani su nama dali povjerenje bez obzira na sva ta podmetanja koja smo doživjeli, ustvrdio je Puljak, dodajući da će inzistirati na pronalasku počinitelja.

22.15

Izbori za Gradsko vijeće

U izborima članova Gradskog vijeća, a ima ih 35, najviše glasova osvojio je Centar (42,47 posto), zatim HDZ, HSS (23,81 posto) te HGS (7,11 posto).

Most ima 6,61 posto; SDP, HSU 5,75 posto; DP, HDS, HSP, Hrvatski suverenisti 5,63 posto.

Ispod praga su Možemo, NL s 3,79 posto; Pametno za Split i Dalmaciju 2,56 posto; NLM, HSLS 1,23 posto; KLGB – Franić Ante 0,73 posto; te HNS, Laburisti 0,26 posto.

22.12

Puljak uvjerljivo vodi

DIP je objavio nove privremene rezultate. Puljak i dalje uvjerljivo vodi, ali čini se kako će ipak morati u drugi krug. Obrađena su 153 od 163 biračka mjesta. Puljak ima 49,10 posto, a Đogaš 25,29 posto.

Mandati prema privremenim rezultatima

Slobodna Dalmacija izračunala je mandate, sukladno privremenim rezultatima DIP-a od 22 sata.

Centar – 15 vijećnika

HDZ – 8 vijećnika

Kerum – 2 vijećnika

Most – 2 vijećnika

SDP – 2 vijećnika

Domovinski pokret – 2 vijećnika

Puljku i njegovom Centru nedostaje još jedan vijećnik da bi imao većinu u Vijeću, pretpostavlja se da će koalirati s Mostom s kojima su najbolje surađivali u prošlom mandatu. Sve je ovo s pretpostavkom da se neće značajno mijenjati rezultati od 22 sata koje je objavio DIP.

22.08

Kerumov stožer čestitao Puljku

– U stožeru gledamo zapisnike i ne možemo reći hoće li biti drugog kruga ili neće. Čestitam gospodinu Puljku na njegovom rezultatu. Mi smo ostali treća opcija u Gradskome vijeću i gospodin Kerum je treća opcija kao kandidat za gradonačelnika, izjavio je nakon objave prvih rezultata DIP-a zamjenik Željka Keruma Igor Stanišić.

stanišić
Foto: Snimka zaslona

Dodao je kako nitko nema alibija, za sve je izlaznost bila mala, a građani su izabrali.

– Gospodin Puljak, kako stvari stoje – defakto će imati većinu u Gradskom vijeću. Sad mu se izbio alibi vezan za partnere i nadam se da će početi raditi ono što od njega građani očekuju, dodao je Stanišić za HRT.

Nije ga iznenadio veliki uspjeh Puljka na izborima jer je kaže “on pojeo svoje partnere i oni koji su surađivali s njim ostvarili su loše rezultate”.

– Što se tiče partnerstva, ako gospodin Puljak sam sada ima 16 vijećnika onda je nebitno tko će kome biti partner, zaključio je i dodao kako Kerumov HGS sigurno nije Puljkova prva opcija za partnerstvo.

Željko Kerum, javio se preko društvenih mreža. Ispričao se medijima što nije bio u stožeru i dodao da su se njegove prognoze ostvarile.

– Izbori za gradsko vijeće nisu bili potrebni, inscenirao ih je ex doktor Vice Mihanović. Ja ni moja stranka nismo bili spremni na izbore (to se vidi – nismo imali ni jedan plakat) i rezultate koje smo postigli su improvizacija mene i mojih ljudi, i mi smo zadovoljni i zato im se od srca zahvaljujem. Vas novinare pozivam ako vam je interesantno sutra na press konferenciju u Rogoznicu u 11 sati. Hvala, Kerum, zaključio je čelni čovjek Hrvatske građanske stranke.

21.00

Prvi službeni rezultati

Kandidat Centra Ivica Puljak osvojio je u prvom krugu gotovo natpolovičnu većinu glasova, odnosno 49,93 posto glasova na prijevremenim lokalnim izborima u nedjelju, pokazuju prvi neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u 21 sat na temelju 31,76 posto prebrojanih glasova.

Prebrojano je 85 od 163 biračkih mjesta, a Zoran Đogaš ima 25 posto dok Željko Kerum ima 7,77 posto prema prvim rezultatima koje je u 21 sat objavio DIP.

Slijede Josip Markotić (4,19 posto), Davor Matijević (3,95 posto), Aris Zlodre (3,64 posto), Tamara Visković (1,76 posto), Kristina Vidan (1,28 posto) i Ante Franić (0,71 posto).

Obrađeno je 85 od 163 biračkih mjesta.

Glasovao je 22.021 birač (31,76 posto), a broj nevažećih listića je 333 (1,51 posto).

U izborima članova Gradskog vijeća najviše glasova osvojio je Centar (43,41 posto), zatim HDZ, HSS (23,06 posto), te HGS (7,20 posto).

Glasovao je 21.401 birač (31,78 posto), a broj nevažećih listića je 302 (1,41 posto).

19.05

Birališta su zatvorena u 19 sati a kakvi su prvi dojmovi u Dnevniku HTV-a govorili su Bojan Ivošević, Zoran Đogaš i Igor Stanišić.

Niska izlaznost

– Ne možemo ulaziti u analizu kako će se niža izlaznost odraziti na rezultat. Mi se jedino možemo nadati da je tijekom dana nešto više građana izašlo na izbore. Naša je želja općenito da građani što više konzumiraju svoje pravo glasa i više pridonose promjeni društva na bolje, kazao je kandidat za zamjenika gradonačelnika Bojan Ivošević (Centar). Dodao je kako nije on glavni razlog novih izbora već “činjenica da nisu imali većinu u Gradskom vijeću te je bilo vremena kad će vlast puknuti”. Ovako barem grad nije blokiran i projekti krenuli dalje, kazao je.

– Niska izlaznost govori o stavu Splićana da su izbori bili nepotrebni. Očekujem jako dobar rezultat. Vrijeme je pokažemo da Split nije grad slučaj, da nemamo više cirkus i prepucavanja. Trebamo konstruktivnu snagu da se okupe ljudi koji mogu raditi na dobrobit Splita. Apsolutno sam spreman na suradnju, Split je i plavi i crveni i zeleni i crni i žuti. Sve je to potpuno nevažno kad govorimo o gradskim projektima, kazao je Zoran Đogaš.

Zamjenik Željka Keruma Igor Stanišić rekao je za HTV-ov Dnevnik da je manja izlaznost poraz za cijelu političku scenu, ali i splet okolnosti. Ljeto je, gotova je škola i tako dalje, naši ljudi su na otocima, selima, napustili su grad, i to znači da ih onaj tko je izazvao izbore, koji je očekivao veću izlaznost, nije uspio motivirati da izađu na izbore, rekao je Stanišić. Dodao je da je do sada manja izlaznost odgovarala većim strankama koje imaju svoju infrastrukturu, ali da se ne bi zaletao s procjenama.

Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, na pojedinim biračkim mjestima izlaznost je manja od 25 posto.

Kako je došlo do prijevremenih izbora?

Podsjećamo, nakon što su gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegovi zamjenici Bojan Ivošević i Antonio Kuzmanić početkom travnja podnijeli ostavke, Splićani su danas išli na prijevremene izbore za gradonačelnika i zamjenike gradonačelnika Splita.

Na konferenciji za medije održanoj 31. ožujka gradonačelnik Ivica Puljak izvijestio je javnost o svojoj odluci:

”Zamjenik Ivošević i ja ćemo dati ostavke i Split ide na nove izbore, kazao je gradonačelnik dodavši kako će novi izbori u Splitu biti referendum o budućnosti ili prošlosti, o redu ili neredu”.

> Kriza splitske vlasti: Gradonačelnik Puljak tvrdi da je njegov zamjenik Ivošević “zadužio građane Splita”
> Što stoji u optužnici zbog prijetnji koju Puljak i Ivošević ne vide kao teret?
> Puljak: Ivošević i ja podnosimo ostavke, Split ide u nove izbore

Za Puljka Ivošević “nije teret”

Gradonačelnik je potom iskazao svoje stajalište o zamjeniku Ivoševiću:

”Bojan Ivošević nije teret. On je nosio teret bivših vlasti i teret nereda koji je vladao u gradu Splitu. On je uvodio red i ja se zamjenika Ivoševića ne odričem. Jedan verbalni gaf ne može odrediti čovjeka u onome bitnome. Svi smo mi griješili u životu, ali je važno ono što smo radili prije i nakon toga”, ustvrdio je Puljak o svom najbližem suradniku koji je novinarki Slobodne Dalmacije poručio da će joj se “napiti krvi”.

Puljkovo tumačenje: “Sadržaj optužnice je takav da to nije bila prijetnja”

Puljak je u nedjelju, 3. travnja, ponovio da smatra da Ivošević ne bi trebao biti razriješen dužnosti, mada je protiv njega DORH podignuo optužnicu zbog prijetnje novinarki.

”Mi smo proučili tu optužnicu i možemo razgovarati što točno piše u toj optužnici. On je rekao ovako nešto: ‘Prijavit ću vas Hrvatskom novinarskom društvu. Tiskat ću novine Okupirana Dalmacija, u kojima ću navesti sve one koji vas plaćaju, sve općine, gradove i županije koji vam plaćaju da o njima lijepo pišete. Ako mi se itko bude dirao u obitelj, napit ću mu se krvi’. Sadržaj te optužnice je takav da to nije bila prijetnja, čak su i novinarke rekle da to nije bila prijetnja. Ta rečenica, koliko god ona bila nezgodna, koliko god ona bila glupa, nije prijetnja”, Puljak je opet ponovio.

Kako smo pisali, Ivošević je, i prije prijetnje novinarki, imao niz incidenata prije nego što je došao na vlast u Splitu (obezvrjeđivanje katedrale i vrijeđanje katolika, prostačko vrijeđanje Židova na društvenim mrežama), a i nakon toga nije promijenio način komunikacije (vrijeđanje predsjednika radničkog vijeća u Javnoj ustanovi športski objekti) te je nastavio sa svojim neprimjerenim ponašanjem.

Seks skandal

Dodatno, tijekom same predizborne kampanje, osvanuo je novi seks-skandal Puljkovih uzdanica.

> Stipan (DP): Gradonačelnik Puljak svom se snagom obrušio na jednu čistačicu, majku dvoje djece
> Puljkov zamjenik radniku ustanove: ‘Brojim do 5, šutite ili ću vam pobrojati obiteljsko stablo’
> Pravobraniteljica zatražila preispitivanje otkaza čistačici kojoj je Puljak dao otkaz zbog ‘krivog’ prezimena

Naime, Večernji list objavio je sredinom lipnja vijest o seks-aferi u koju su uključeni najbliži suradnici Ivice Puljka – dojučerašnji splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević te Luka Baričić, član Predsjedništva parlamentarne stranke Centar.

I Baričić i Ivošević nalaze se na listi Ivice Puljka za nedjeljne izbore u Splitu s tim da Ivošević opet pretendira na mjesto zamjenika gradonačelnika.

Puljak je pak braneći svog suradnika Luku Baričića spomenuo Baričićev invaliditet ustvrdivši da je netko ”iskoristio emocionalne potrebe jedne osobe s invaliditetom, njegove potrebe za intimom i bliskošću u političke svrhe”. Puljak je to izjavio nakon što je Baričić sam priznao da je s navodnom djevojkom iz Beograda izmjenjivao eksplicitne fotografije te je najavio povlačenje iz politike.

Puljkov napad na Most

Na te Puljkove izjave oštro je reagirala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, a Puljak je dalje pokušavao objasniti ono što je rekao. Otišao je i korak dalje, te ničim izazvan, gostujući sa Željkom Kerumom u Dnevniku Nove TV, obrušio se na Most i njihova čelnika Božu Petrova kojeg je smjestio u zonu licemjernog preljubnika.

Petrov je na taj napad odmah reagirao upozorivši da umjesto da Puljak ljude oko njega čije je ponašanje i zrelost daleko ispod potrebnog za obnašanje javne dužnosti, koja ne služi da bi se nekoga dovuklo u krevet, nego radilo za opće dobro, smjesti gdje im je mjesto, nabacuje blato na političku konkurenciju.

“Pokušavaš relativizirati uz pomoć prokazane laži o mojoj navodnoj ljubavnici iz 2015., srušenoj i službeno na sudu u Zagrebu, što ti je, vjerujem, dobro poznato, ali ti je očito jedino bitno nabaciti što više blata na ozbiljnu političku konkurenciju u javnom prostoru u paničnom i patetičnom pokušaju skretanja pažnje s vaše blamaže i političkog sunovrata”, poručio je Petrov.

Podsjetimo također, upravo je Most kao koalicijski partner bio razlog za Puljkovu i Ivoševićevu ostavku, prekinuvši suradnju zbog svih prethodnih ispada.

Krajem ožujka tri gradska vijećnika Mosta, koji su bili dio programske suradnje sa splitskim gradonačelnikom Ivicom Puljkom, raskinuli su tu suradnju zbog nerješavanja slučaja zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića, a splitski Most zatražio je i nove izbore.

“Mi smo postupcima gradonačelnika Puljka dovedeni pred gotov čin kojim je naša suradnja s njim, odnosno izvršnom vlašću nepopravljivo kompromitirana i bit ćemo prisiljeni tu suradnju prekinuti”, istaknuo je tada Mostov gradski vijećnik Josip Markotić na konferenciji za novinare u Splitu.

“Mi nemamo alata i ne možemo doći pištoljem i zaprijetiti mu reći da dadne ostavku, ali možemo kao gradski vijećnici dati ostavke i dovesti ga u situaciju da nema našu podršku i nema kvoruma”, kazao je proljetos Markotić.

Odgovarajući tada na novinarska pitanja, rekao je da postoji mogućnost obnove suradnje kada bi Ivošević dao stavku na dužnost zamjenika gradonačelnika jer bi se “maknuo taj uteg”. Dodao je da bi u tom slučaju Ivoševića gradonačelnik Puljak mogao angažirati za svojeg savjetnika.

Dvostruki kriteriji medija za skandale na ljevici

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić gostujući nedavno na N1 osudila je Puljkovo i Ivoševićevo ponašanje te upozorila je da u medijima ne vrijede isti standardi za skandale koji se događaju na ljevici i da ono što je sve Ivošević ranije radio, nikome drugome ne bi prošlo… “i to se i dalje naziva progresivnom ljevicom, centrom, liberalima i tako dalje. Ljudi koji pokazuju totalitarne tendencije ne mogu se podvući pod nazivnike koji ne odgovaraju njihovom karakteru. Da bi netko obnašao tako odgovornu funkciju, nije to tako bezazleno, on mora imati jedan oblik društvenog autoriteta, ljudi mu moraju vjerovati i moraju ga poštivati, a kada ovakav eksplicitan sadržaj i ovakav tip komunikacije izađe u javnost, gubite autoritet koji je vaš simbolički kapital kojeg operirate u javnosti i u stanju ste ste provesti svoje političke odluke u djelo. Oni su to izgubili”, naglasila je.

Neki mediji, čije je dvostruke kriterije uočila čak i novinarka N1 televizije, po svemu sudeći uključili su se i u političku kampanju te uoči splitskih izbora donose razgovore s odabranim političkim analitičarima, pišu kolumne… koji idu u smjeru da afera ne će naškoditi Puljku, već naprotiv, tvrdi se da će njegov Centar najviše profitirati.

Kakvi su bili rezultati izbora 2021.?

Prošle godine u svibnju u drugom krugu Splićani su birali između Ivice Puljka (Centar) i Vice Mihanovića (HDZ). Pobijedio je Ivica Puljak.

Trećeplasirani bio je Željko Kerum (HGS) s 14,96 posto glasova, a slijedio ga Ante Franić (SDP – HSU) sa 7,44 posto. Branki Ramljak s nezavisne liste Ramljak-Mamić, povjerenje je dalo 6,99 posto birača, a Jakovu Prkiću – 5,79 posto.

Slijedio je Mostov Ivica Grković (4,74), zatim Nansi Ivanišević (3,68), HSLS-ov Zdeslav Benzon (2,51), Ujedinjena desnica s Marijom Popovićem (1,21), a posljednje mjesto pripalo je HSS-ovom Siniši Vuci (0,55 posto).

Što se tiče situacije u Gradskom vijeću, HDZ je osvojio devet mandata, dok je Puljkov Centar dobio sedam vijećnika. Kerumova stranka osvojila je četiri vijećnička mjesta, u lokalnom parlamentu našla su se i tri SDP-ovca. Iz stranke Pametno za Split i Dalmaciju zasjela su tri vijećnika, Most je također dobio tri mjesta u Gradskom vijeću, a lista Ramljak-Mamić imala je svoja dva predstavnika.

Ukupno je u Splitu na 163 biračka mjesta 2021. izašlo 43,97 posto punoljetnih građana s pravom glasa. Na lokalnim izborima 2017. godine, to pravo iskoristilo je 57,68 posto birača. Nevažećih listića bilo je 1289, odnosno 1,98 posto.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.