(VIDEO) Izradite grančice za Cvjetnicu

Foto: GettyImages

Cvjetnica je blagdan koji nas uvodi u Veliki tjedan, vrhunac korizmene priprave za blagdan Uskrsnuća. Obilježava svečani Isusov ulazak u Jeruzalem.

Pokušajte za Cvjetnicu izraditi palmine ili maslinove grančice sami kod kuće. Potrebni su vam kolaž papiri ili drugi papiri u zelenoj boji, škare, ljepilo za papir i malo dobre volje.

Palme su od davnih vremena vrlo cijenjena stabla na Istoku i u Sredozemlju. Prema Evanđelju, narod je s palminim granama dočekao Isusa pri njegovu ulasku u Jeruzalem. Kao uspomena na to u kršćanskoj liturgiji na Cvjetnicu nose se palmine grančice u ophodu . U kršćanskoj ikonografiji palma je simbol pobjede mučenika nad smrću, a pogledamo li dalju prošlost uočit ćemo da palma kao simbol radosti, slavlja i pobjede seže još od helenističkog doba. U Otkrivenju (7,9) veliko mnoštvo “što ga nitko ne mogaše izbrojiti” stoji pred prestoljem i pred Jaganjcem, svi su odjeveni u bijele haljine, s palmama u rukama.(HKM)

Na dan Cvjetnice masa oduševljenih ljudi dočekala je i pratila Isusa na njegovom putu iz Betanije (hebr. kuća milosrđa) u Jeruzalem (hebr. grad mira). Pri tome se nosili maslinove i palmine grane, rasprostirući čak i svoje haljine, pjevajući i kličući hebrajskom kralju i Mesiji.Pri tome su klicali: „Hosana sinu Davidovu!“, što je stari hebrejski zaziv koji znači „Daj spasi, sine Davidov!“ Prema opisanoj Novozavjetnoj gesti, na Cvjetnicu vjernici nose maslinove grančice na obred Svete mise. Maslina se blagoslovi i stavi se u kuću. Kad se masline osuše svećenik ih spali i njima posipa vjernike na Čistu srijedu, Pepelnicu.

Članak je preuzet s Frendica.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr