Znanstvenici tvrde: Pušenje kod trudnica može usporiti razvoj živčanog sustava nerođenog djeteta

Foto: moke076/flickr

Rasprave o tome je li pušenje trudnice štetno za dijete koje nosi nikako ne prestaju. Znanstvenici sa Sveučilišta Durham proučavali su razlike između 20 majki koje ne puše i one koje puše prateći razvoj bebe 4D ultrazvukom u 24., 28., 32. i 36. tjednu trudnoće i ustanovili da se bebe pušača češće dodiruju po licu i ustima.  Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Acta Paediatrica

Autori istraživanja tvrde da se bebe majki koje ne puše se ne dodiruju toliko jer s vremenom dobivaju sve veću kontrolu nad pokretima, odnosno brže se razvijaju, kod trudnica koje puše, živčani sustav beba se usporeno razvija, a njihova je kontrola pokreta smanjena.

“Potrebna su daljnja istraživanja kako bi se utvrdile i veza stresa i pušenja. Međutim, nadamo se da bi već snimke ultrazvuka mogle majke potaknuti da se odreknu cigareta”, kaže voditeljica istraživanja dr. Nadja Reissland. Zapravo priznaje kako bebino dodirivanje po licu i usnama ne mora nužno biti povezano s pušenjem nego je moguće da to čine zbog stresa kojem je trudnica izložena, a to tek treba istražiti.

Koautor studije profesor Brian Francis ističe kako nam tehnologija omogućuje da vidimo stvari koje su prethodno bile skrivene, pa tako i utjecaj cigareta na nerođene bebe.

Djeca iz ove studije rođena su zdrava i normalne tjelesne težine, tako da je teško dokazati da je ovakav zaključak ispravan. Neka ranija istraživanja pokazala su kako se pušenje tijekom trudnoće povezuje s preuranjenim rođenjem i problemima dišnog sustava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dailymail.co.uk
Photo: moke076/flickr