Zvonko Rumboldt: Znanost je razbila mit o rodnoj ideologiji, a trenutno živimo u vremenu individualizma i hedonizma

Prof. dr. sc. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu cijenjeni je stručnjak i autor 744 naslova, urednik je ili jedini autor, 14 knjiga te koautor u daljnjih 27 knjiga. S njime smo porazgovarali o važnosti toga kako je znanost razbila mit o rodnoj ideologiji.

Narod.hr: Pojasnite te nam kako je znanost razbila mit o rodnoj ideologiji?

Tri su tvrdnje koje tu ne drže vodu koje su krive, a koje se jako prenaglašavaju. Prva je da je spolna orijentacija genetski ili biološki određena. To nije istina jer za to nema dokaza – ako i ima dokaza, oni su toliko tanki da je to anegdotalni prikaz.

Druga je stvar da je rodni identitet nekako genetski uređen jer se gledaju razlike mozga u strukturi homoseksualaca, transseksualaca prema heteroseksualcima – to nisu nikakvi dokazi, to je znanstveno neprihvatljivo jer polazi od krivih premisa i onda stvara krive zaključke.

Treći problem su tvrdnje da su loše mentalno zdravlje, sklonost depresiji recimo, ili sklonost samoubojstvu daleko češće u tim slučajevima. Uveden je termin socijalni stres, koji opisuje npr. ja sam biseksualac, društvo mi ne dozvoljava da ostvarim ono što želim, te ne mogu ostvariti svoja ‘prava’, pa sam obolio, depresivan sam – sve bi bilo u redu da nije većine. To je pitanje obrade ljudi.

Narod.hr: Objasnite nam malo taj pojam rodna ideologija i kada je on nastao?

Teško je točno odrediti kada je nastao, ali vjerojatno s feminističkim pokretom koji je nekako izrazitije krenuo u prvoj polovici 20.stoljeća. Onda s LGBT pokretom i tu su se oni našli na zajedničkom nazivniku i ta manjina je imala vrlo spretne i elokventne zastupnike koji su prezentirali ono što žele: ravnopravnost i protivljenje nasilju. Nešto što želi svaki građanin, ali u zbilji to nije samo to. Čini mi se da je to jedna pomodna ideologija, a mi smo skloni pomodarstvu. Kad pogledate znakove vremena i gdje mi danas živimo zaključak je da živimo u individualizmu, što znači da ja mogu raditi što hoću, ali kada imam probleme, onda mi morate pomagati. Zatim hedonizam. Nitko ne tvrdi da spolni odnos nije sladak i zabavan, no je li on u funkciji nečega ili je to postala ovako sportsko-rekreativna aktivnost? Danas se to prebacuje na sportsku rekreaciju, što je zapravo grozno i tu se ruši temelj onoga što je biološki osnovano.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr