Akademik Vretenar postao član međunarodne radne skupine za EU znanstveno savjetodavni projekt

Foto: fah

Hrvatski fizičar, akademik Dario Vretenar postao je član međunarodne radne skupine ‘Making Sense of Science’, koja podržava Europski znanstveni savjetodavni mehanizam (SAM), priopćeno je u petak iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

SAM u suradnji sa Skupinom savjetnika visoke razine i europskim akademijama (unutar organizacije SAPEA – Znanstveno savjetovanje za politike europskih akademija) pruža nezavisno i transparentno znanstveno savjetovanje Europskoj komisiji, navode iz HAZU.
Radna skupina je međunarodna i interdisciplinarna, a njome će predsjedati profesor Ortwin Renn. Skupina će održavati mjesečne sastanke u rujnu, listopadu i studenom u Berlinu. Rad će zaključiti publikacijom koja bi se trebala objaviti u lipnju 2019. i koja će pružiti znanstveno mišljenje na temu ‘Davanje smisla znanosti u višeslojnim, nesigurnim i nejasnim uvjetima’.

SAPEA projekt pokrenut je 2016., a svrha mu je nezavisno savjetovanje u strukturiranom dijalogu sa Skupinom savjetnika visoke razine Europske komisije u sklopu programa Obzor 2020. u području „Europa u promjenjivom svijetu – uključena, inovativna i promišljena društva“. Cilj SAPEA-e je doprinijeti izazovu povećanja legitimiteta javnog donošenja politika diljem Europe.

Projekt SAPEA inicirale su Europska mreže akademija (ALLEA) i još četiri europske akademske mreže (Academia Europaea, EASAC, Euro-Case i FEAM) osnovavši i poseban konzorcij.
SAPEA konzorcij djeluje u skladu s izazovima iz strategije Europa 2020 prema pametnom, održivom, uključivom rastu koji se odnosi na zapošljavanje, istraživanje i razvoj, klimu/energiju, obrazovanje, socijalnu uključivost i smanjenje siromaštva kroz predvodničke inicijative Inovacijska Unija, Mladi u pokretu, Digitalna Agenda, učinkovitost resursa, industrijske politike, agendu za nove vještine i poslove i Europsku platformu protiv siromaštva. Konzorcij radi i u skladu s temama društvenih izazova u programu Obzor 2020. (zdravlje, bioekonomija, energija, transport, klimatske promjene, Europa u promjenjivom svijetu i sigurna društva), a usklađen je s deset prioriteta Europske komisije, navodi Marijan Lipovac iz Ureda za odnose s javnošću i medije HAZU.

Fizičar akademik Dario Vretenar (1958., Pula) radi u Zavodu za teorijsku fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, te je redoviti član Razred za matematičke, fizičke i kemijske znanosti HAZU-a.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr