Austrija ponovno odbacila redefiniciju braka

Foto: Gryffindor, commons.wikimedia.org

U srijedu, 17. svibnja, Donji dom austrijskog parlamenta odbacio je prijedlog stranke zelenih za redefinicijom braka.

Nakon što se raspala “velika” koalicija Austrijske pučke stranke (ÖVP) i Socijal-demokratske partije Austrije (SPÖ), koja je činila vladu i vladajuću većinu u parlamentu, najavljeno je raspuštanje parlamenta krajem lipnja i raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora na jesen. Zastupnik stranke zelenih, Albert Steinhauser, pokušao je iskoristiti novonastalu političku situaciju i na sjednici Donjeg doma austrijskog parlamenta (Nacionalnog vijeća) progurati izglasavanje redefinicije braka prije nego se parlament raspusti. Protiv te inicijative su glasali i ÖVP i desni FPÖ, dok su je podržali jedino zeleni i liberali (ukupno 33 od 154 zastupnika). Lijevi SPÖ također je glasovao protiv, vjerojatno zbog straha da ih birači ne kazne na jesenskim izborima, iako podržavaju redefiniciju braka.

“Mogu se jedino 100 posto složiti”, komentirao je inicijativu za redefiniciju braka za derstandard.at Hannes Jarolim, glasnogovornik SPÖ.

> Austrijski parlament velikom većinom odbacio redefiniciju braka

Austrijski parlament je velikom većinom u lipnju 2015. već bio odbacio inicijativu za redefiniciju braka, također od strane stranke zelenih. U Njemačkoj je u 2015. pokrenuta gotovo identična inicijativa od iste političke grupacije, no kontinuirano je vladajući CDU i SPD blokiraju na parlamentarnom odboru za pravosuđe, što se ponovno dogodilo u srijedu 17. svibnja, zbog čega je stranka zelenih žalila ustavnom sudu. “Ne postoje razumljivi razlozi zašto država onemogućava istospolnim parovima da se vjenčaju”, izjavio je Göring-Eckardt, predsjednih stranke zelenih.

“Želim čuti od SPD-a i vidjeti kako će zapravo glasovati.”

Federalni izbori održat će se 23. rujna 2017.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr