U Češkoj se na izborima očekuje pobjeda Andreja Babiša i stranke ANO

Foto: David Sedlecký/Wikipedia

Politička stranka ANO Andreja Babiša, političara-milijardera, favorit je na češkim parlamentarnim izborima koji se održavaju u petak i subotu, a dobre rezultate očekuju i neke protestne stranke.

 

Poduzetnik slovačkog podrijetla, Babiš je vlasnik poljoprivredno-prehrambenog diva Agroferta i drugi najbogatiji čovjek u zemlji.

Nova češka vlada zamijenit će aktualnu vladu lijevog centra socijaldemokrata (ČSSD) Bohuslava Sobotke u kojoj je ANO bio koalicijski partner.

Nedavno ispitivanje instituta CVVM daje Babiševom centrističkom pokretu najmanje 30,9 posto glasova. To je više od ukupnog rezultata ČSSD-a (13,1 posto) i desne Građansko demokratske stranke ODS (9,1 posto), nekoć dviju glavnih stranaka na češkoj političkoj sceni.

Babiš poziva na zatvaranje vanjskih granica EU-a pred migrantima, iako ih u Češkoj gotovo i nema, i protivi se usvajanju eura.

A to nailazi na plodno tlo i u drugim srednjoeuropskim zemljama kao što su Poljska i Mađarska.

Optužbe za prijevaru

Često optuživan za sumnjive transakcije, Babiš je nedavno optužen za navodnu prijevaru s europskim fondovima korištenima za njegovu farmu južno od Praga koja obuhvaća i hotelski kompleks “Rodino gnijezdo”.

“Ta afera mogla bi se za njega pokazati opasnom u poslijeizbornim pregovorima. Moguće je da ANO pobijedi na izborima, ali završi u vladi bez Babiša, a on je jako ambiciozan i žarko želi postati premijerom”, smatra politolog Josef Mlejnek.

Na prethodnim parlamentarnim izborima u listopadu 2013. pobijedio je ČSSD s 20,45 posto glasova, dok je ANO kao nova stranka na sceni dobio 18,65 posto.

Ovaj put, premijer u odlasku Bohuslav Sobotka prepustio je prvo mjesto na listi ČSSD-a proeuropskom ministru vanjskih poslova Ljubomiru Zaoraleku.

Osim komunista (KSČM, 11,1 posto u anketama), još dvije antiestablišmentske stranke očekuju da će prijeći izborni prag od 5 posto.

Stranka Slobode i izravne demokracije (SPD) češko-japanskog poslovnog čovjeka Tomija Okamure, protivnika imigracije i pobornika izlaska iz EU-a, trebala bi dobiti 7,3 posto glasova.

Protuteža

“Kod nas gotovo da i nema imigranata, zemlja prolazi kroz ekonomski dobro razdoblje, ali ipak postoji nezadovoljstvo, čak gnjev među ljudima”, konstatira politolog Mlejnek.

U toj prosperitetnoj zemlji čije se gospodarstvo temelji na automobilskoj industriji i izvozu u EU, nezaposlenost je u rujnu iznosila 3,8 posto, dok bi rast, koji je 2016. iznosio 2,6 posto, trebao porasti na 3,1 posto 2017., po procjenama ministarstva financija.

Piratska stranka koju vodi informatičar s impresivnim dreadlocksima Ivan Bartoš mogla bi dobiti 6,4 posto glasova, po ispitivanju CVVM-a, što je više od demokršćanskog KDU-ČSL-a (6,2 posto).

Mogući savez protueuropskih populista ANO-a i SPD-a koji bi podržali komunisti, čega se najviše boje proeuropski liberali, “nije zasigurno prvi Babišov izbor”, kaže Mlejnek. “Barem dio birača bi ga ružno gledao, a EU sigurno”.

Nakon parlamentarnih izbora, Češku u siječnju očekuju predsjednički. Veteran ljevice Miloš Zeman (73), proruski i prokineski orijentiran, protivnik imigracije i Babišev pristaša, priželjkuje drugi petogodišnji mandat.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/dž