Dio eurozastupnika osudilo guranje abortivne agende u EU; među njima i Sokol

sokol
Europski parlament, Tomislav Sokol

Hrvatski europarlamentarac iz redova HDZ-a, Tomislav Sokol, podijelio je pismo koje su uz njega potpisali još neki europarlamentarci, u kojem se osvrću na nedavno usvojeno izvješće Europskog parlamenta nakon što je Vrhovni sud SAD-a srušio presudu Roe protiv Wadea čime je odlučivanje o pobačaju spušteno s ustavne na saveznu razinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o izvješću kojim se kritizira moguće ukidanje ustavne zaštite pobačaja u SAD-u te se zalaže da u SAD-u i Europskoj uniji pobačaj bude legalan, i kako kažu, siguran. Sokol za to izvješće nije glasovao. Potpisnici pisma kojim se kritizira abortivna agenda u Europskoj uniji nakon povijesne odluke u SAD-u su uz Sokola i europarlamentarci koji kao i on pripadaju pučanima, a dvoje ih je iz kluba konzervativaca. Pismo prenosimo u cijelosti.

”U lipnju 2022. Europski parlament izglasao je rezoluciju kojom se osuđuje “dovođenje u pitanje prava na pobačaj” u Sjedinjenim Državama od strane Vrhovnog suda, čiji je preliminarni nacrt procurio. Nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a, ovo je ludilo pojačano zahtjevom zabrane pro-life nevladinih organizacija iz demokratskog života europskih institucija, te donošenjem još jedne rezolucije kojom se osuđuje odluka Vrhovnog suda. Nažalost, ovi su koraci dio šire provale histerije u određenim klubovima Europskog parlamenta, obilježenog lažnim optužbama i alarmantno razdornom retorikom koja pokazuje malo obzira prema ugovorima Europske unije, temeljnim pravima i slobodama ili dobrobiti žena.

Vrhovni sud SAD-a stavlja pobačaj u ruke demokracije

Poništavanje slučaja Roe protiv Wadea od strane Vrhovnog suda iz 1973. ne nastoji zabraniti pobačaj kako to često prikazuju njegovi protivnici. Umjesto toga, suci najviše pravne vlasti u Americi nastojali su vratiti odgovornost za zaštitu života i pravo na donošenje zakona o mogućnosti žena da izaberu pobačaj ili ne na pojedinačne države. Umjesto da na to gledamo kao na osudu pobačaja, moramo razumjeti bit poruke: priznanje da pobačaj nije pravo niti najbolje rješenje za neželjenu trudnoću. Štoviše, u duhu ustavne i povijesne tradicije SAD-a, građani svake države moraju birati svoje zakonodavstvo birajući svoje predstavnike i odluke koje treba donositi što je moguće bliže građanima. Upravo je na ovaj način uređen prekid trudnoće u EU:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Sokol za Narod.hr o Rezoluciji EP-a o pobačaju: Promocija kulture smrti i pritisak na Vrhovni sud SAD-a

Također treba podsjetiti da se zakon Mississippija, koji je doveo do nove presude Vrhovnog suda, sastoji od zabrane pobačaja nakon 15 tjedana trudnoće. To prelazi granicu koju propisuje zakonodavstvo u mnogim europskim zemljama.

Gledano u širem kontekstu, doista je u pitanju izbor naroda i demokracija. Zbog toga smo zabrinuti razinom miješanja u domaću politiku našeg demokratskog saveznika, kao i antidemokratskim ekscesima nekih političara iz EU koji nastavljaju dijeliti naše društvo i dovode u pitanje temeljna prava i slobode.

Ponašanje koje dovodi do podjela koje se ruga demokraciji i slobodi izražavanja

Danas živimo u svijetu u kojem nedemokratski akteri i dalje osporavaju načela slobode i demokracije koji su temelji našeg društva. Umjesto da rade zajedno u cijelom političkom spektru kako bi okupili naše društvo kako bi se suočili s velikim izazovima našoj demokraciji i načinu života, neki političari danas nažalost samo nastavljaju potpirivati ​​društvene podjele koje nedemokratski režimi tako često iskorištavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>EP izglasao rezoluciju kojom želi besplatan i legalan pobačaj u svim zemljama članicama EU-a: Kako su glasali hrvatski zastupnici?

U Europskom parlamentu jedva da prođe plenarna sjednica bez rezolucije o takozvanim ‘pravima na pobačaj’, koja uvijek gura raspravu u nove krajnosti i traži nove neprijatelje. Ovotjedna rasprava i rezolucija istaknule su u kojoj mjeri nas ideološka vizija nekih zastupnika u Europskom parlamentu sprječava da odgovorimo na zabrinutosti građana. Štoviše, zahtjev nekih članova Europskog parlamenta Renew Group da se pro-life nevladinim organizacijama uskrati pristup Europskom parlamentu pojačava ovu tvrdnju i našu zabrinutost, jer takve prezrene mjere krše slobodu mišljenja i izražavanja, što je temeljno u Europi i svakoj demokraciji.

Nadalje, vrijedi napomenuti da se suočavamo s kontinuiranim društvenim, ekonomskim i političkim posljedicama pandemije COVID-19, kao i ruske agresije na Ukrajinu. Građani traže od čelnika EU-a da ostvare napredak u pitanjima koja utječu na njihove svakodnevne živote — uključujući posebice sve veće troškove života — i na čijem rješavanju institucije EU-a mogu raditi u okviru svojih nadležnosti.

Pobačaj nije prioritet građana za EU i, vrijedi još jednom naglasiti, pitanja pobačaja i zdravlja u širem smislu ostaju u isključivoj nadležnosti država članica EU. Ovo je osjetljiva i složena tema i različite države članice imaju različite pristupe pobačaju: Malta i Poljska posebno štite nerođeno dijete; 13 europskih zemalja liječnici pružaju savjete i informacije ženama; neki su potpisali Deklaraciju ženevskog konsenzusa koja propisuje pravo na život i; u svim zemljama EU pobačaj je nezakonit nakon određenog praga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki pozivaju na zabranu ‘pro-life’ organizacija

Nikada ne smijemo zaboraviti da su nakon strahota Drugog svjetskog rata narodi jasno definirali temeljna ljudska prava. Opća deklaracija o ljudskim pravima ponovno je potvrdila “dostojanstvo i vrijednost ljudske osobe” te da su “sva ljudska bića rođena slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima”. Međunarodna konvencija o pravima djeteta, usvojena od strane UN-a 1989. godine, propisuje da “dijete … treba posebnu zaštitu … uključujući odgovarajuću pravnu zaštitu, i prije i nakon rođenja.”

Stoga ne možemo razumjeti zašto neki od naših kolega ili francuski predsjednik Macron smatraju da imaju ovlasti jednostrano proglasiti takozvano ‘pravo’ na pobačaj, suprotno univerzalnim ljudskim pravima i Međunarodnoj konvenciji o pravima djeteta. Ne razumijemo i zašto neki glasovi u Europskom parlamentu pokušavaju prekršiti slobodu izražavanja i mišljenja pozivajući na zabranu pro-life organizacija.

Ovi potezi služe samo podjeli Europe, a ne ujedinjenju. Europski parlament, kao demokratski izabrano tijelo koje predstavlja ljude diljem Europe, mora služiti kao prostor za stvarnu raspravu i mora podjednako poštivati ​​kako ugovore EU-a, tako i temeljna prava i slobode.

Djelovanje kao predstavnici građana obvezuje nas da držimo kompas općeg interesa govoreći u obrani najtemeljnijih prava. Žao nam je što neki od naših kolega umjesto toga produbljuju nezainteresiranost i razočaranje građana EU-a. Umjesto toga, trebali bismo raditi zajedno na rješavanju brojnih izazova i poteškoća s kojima se naši građani svakodnevno suočavaju i gdje zajedničko europsko djelovanje može učiniti razliku”, stoji u pismo koje potpisuju Miriam Lexmann europarlamentarka (EPP, Slovačka), Michaela Šojdrová europarlamentarka (EPP, Češka), Bert-Jan Ruissen, zastupnik u Europskom parlamentu (ECR, Nizozemska), Tomislav Sokol europarlamentarac (EPP, Hrvatska), György Hölvényi europarlamentarac (EPP, Mađarska) i Margarita de la Pisa Carrión, europarlamentarka (ECR, Španjolska).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.