EU jača suradnju u borbi protiv neprijavljenog rada

Europski parlament podržao je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu nacrt zakona o uspostavi Europske platforme za jačanje suradnje u borbi protiv neprijavljenog rada, koji čini 18 posto europskog BDP-a, objavio je Europski parlament.

Platformom se želi poboljšati suradnju između ministarstava rada država članica, sindikata i udruga poslodavaca kako bi se riješio taj problem koji nanosi veliku štetu europskom gospodarstvu.

Neprijavljeni rad općenito znači svaku plaćenu aktivnost koja je po prirodi zakonita, ali nije prijavljena javnim tijelima, kao što je porezni ured ili inspekcija rada. Platformom se želi poboljšati suradnju na razini Unije među nadležnim tijelima država članica, te razviti pouzdan i učinkovit sustav brze razmjene informacija između nacionalnih tijela u svrhu učinkovitije i djelotvornije borbe protiv neprijavljenog rada, uključujući lažno samozapošljavanje.

Dugoročni cilj je poboljšanje uvjeta rada i integriranje neprijavljenih radnika u tržište rada budući da oni često rade u jako teškim uvjetima, slabo su plaćeni i krše im se radnička prava. Neprijavljeni rad također pridonosi socijalnom dumpingu, posebno u prekograničnim područjima.

Platforma se neće miješati u postupke država članica, niti se njome žele harmonizirati pravila. U tekstu se potvrđuje da se relevantne definicije i regulatorni sustavi u državama članicama razlikuju.

Platformu će činiti predstavnici svih država članica, maksimalno četiri predstavnika socijalnih partnera na europskoj razini, jednako podijeljeni između radnika i udruga poslodavaca (bez prava glasa) i Komisije. Platforma će se sastajati najmanje dva puta godišnje, a uspostavit će se i posebne radne skupine koje će se baviti različitim aspektima neprijavljenog rada.

Prema podacima Eurofounda, neprijavljeno gospodarstvo čini u prosjeku 18 posto BDP-a EU-a, u rasponu od ispod 8 posto BDP-a u Austriji do više od 30 posto u Bugarskoj. Neprijavljeni rad je najviše raširen u građevinskoj industriji, kao i u uslugama u kućanstvu, privatnim zaštitarskim tvrtkama, čišćenju u industriji, poljoprivredi, hotelima, restoranima i cateringu.

Nacrt zakona još mora odobriti Vijeće EU-a da bi stupio na snagu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.