Europska komisija želi smanjiti izloženost radnika kancerogenim tvarima

epa05303231 EU Commissioner for Employment, Social Affairs, Skills and Labour Mobility Marianne Thyssen adresses a new conference at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, 13 May 2016. Thyssen presents the Commission's first proposal to revise the Carcinogens and Mutagens Directive. The Commission now plans on revising this Directive by introducing stricter limit exposure values for a number of cancer-causing chemical agents. EPA/LAURENT DUBRULE

Europska komisija je u petak predložila promjene direktive kojima želi smanjiti izloženost radnika kancerogenim i mutagenim tvarima.

Komisija predlaže uvođenje novih ili izmijenjenih graničnih vrijednosti za izloženost za 13 karcinogenih tvari u okviru Direktive o karcinogenim i mutagenim tvarima. Te se granične vrijednosti odnose na najveću koncentraciju karcinogenih tvari u zraku na radnom mjestu. Prijedlog se temelji na znanstvenim dokazima i proizlazi iz temeljitih rasprava sa znanstvenicima, poslodavcima, radnicima, predstavnicima država članica i inspektorima rada.

“Rak neizmjerno utječe na radnike, njihove obitelji, industriju i društvo. Ovim ćemo prijedlogom spasiti 100 000 života u sljedećih 50 godina. Zaštita radnika temelj je Komisijina cilja ostvarenja snažne socijalne Europe”, izjavila je povjerenica za socijalna pitanja i mobilnost radne snage Marianne Thyssen.

Neke od tih 13 karcinogenih tvari, na primjer kristalni silicijev dioksid koji udisanjem može doprijeti u pluća, spojevi kroma(VI), prašina tvrdog drveta i hidrazin, utječu na vrlo velik broj radnika. Za druge tvari postoje naznake da se rjeđe upotrebljavaju, ali smatraju se prioritetnima jer je omjer broja izloženih radnika i slučajeva oboljenja od raka visok.

Konkretan je primjer nove tvari koja se dodaje na popis „kristalni silicijev dioksid koji udisanjem može doprijeti u pluća”, koji Komisija namjerava uključiti u Direktivu kao „tvar koja nastaje tijekom postupka”, a obuhvaća prašinu koja nastaje u radnim postupcima kao što su rudarenje, vađenje, bušenje, rezanje, drobljenje ili mljevenje materijala koji sadržavaju silicijev dioksid kao što su beton, opeka ili kamen. Iako neka poduzeća dobru nadziru koncentracije te tvari u zraku zahvaljujući namjenskom sporazumu sa socijalnim partnerima, ona je vodeći uzrok plućne bolesti silikoze te raka pluća povezanog s radom. Komisijin će prijedlog zaštititi radnike diljem EU-a, uključujući u građevinskom sektoru u kojem radi gotovo 70 posto svih radnika izloženih kristalnom silicijevu dioksidu koji udisanjem može doprijeti u pluća.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rak je drugi najčešći uzrok smrti u većini razvijenih zemalja, a u Europskoj uniji i najčešći uzrok smrtnih slučajeva povezanih s radom. Od ukupnog broja godišnjih smrtnih slučajeva povezanih s radom 53 posto njih posljedica su raka, 28 posto bolesti krvožilnog sustava, a šest posto bolesti dišnog sustava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.