Europski povjerenik Hogan: ‘Moramo misliti na srednje, male, ali i privući mlade poljoprivrednike’

Foto: fah

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan istaknuo je u četvrtak u Zagrebu da je u poljoprivrednoj proizvodnji potrebno zadržati srednje i male poljoprivrednike te privući što više mladih ljudi.

“Moramo zadržati sve poljoprivrednike, a ne samo one najveće, ako želimo doprinijeti vitalnom razvoju poljoprivrede. Moramo misliti na srednje, male, ali i privući mlade poljoprivrednike”, istaknuo je Hogan na okruglom stolu “Zajednička poljoprivredna politika nakon 2020” koji je u Zagrebu organizirala Hrvatska poljoprivredna komora u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskim saborom.

Europska komisija je početkom lipnja ove godine objavila reformski paket Zajedničke poljoprivredne politike o kojemu će se raspravljati na nacionalnoj razini.

Reformski paket ZPP-a sastoji se od tri propisa koja uključuju uredbu o nacionalnim strateškim planovima u poljoprivredi, nove horizontalne uredbe o financiranju iz EU fondova u poljoprivredi te uredbe kojom se mijenja nekolicina propisa o uređenju tržišta i postupcima zaštite proizvoda oznakama kvalitete.

Države članice bit će fleksibilnije u definiranju uvjeta za financiranje korisnika u skladu s potrebama svojih poljoprivrednih sektora. Pritom će sve mjere, koje će propisati države članice, morati doprinijeti ostvarenju zajedničkih ciljeva Europske unije, uključujući one koji se odnose na zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena.

“Slušajući probleme poljoprivrednika i vodeći sastanke s političarima, shvatio sam da je potrebno pojednostaviti proceduru i pristup financijskim sredstvima jer i najmanje pogreške mogu dovesti do plaćanja kaznenih penala.”

“Moramo promijeniti pristup i obratiti pozornost na sigurnost hrane, kvalitetu hrane i pića i zaštitu okoliša”, dodao je Hogan.

Europska komisija za novi Višegodišnji financijski okvir od 2021. do 2027. predlaže smanjenje sredstava za poljoprivrednu politiku, a povjerenik Hogan je rekao da pregovara sa zemljama članicama da povećaju uplate u proračun u novom razdoblju, pri čemu je istaknuo Hrvatsku i Irsku kao zemlje koje su to spremne učiniti.

Na pitanje postavljeno na okruglom stolu kada će hrvatski proizvođači moći prodavati svoje proizvode po adekvatnim cijenama, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je da “proizvođači trebaju povećati količinu proizvodnje ili efikasnost.”

“Trebamo iskoristiti sredstva iz Programa ruralnog razvoja. Raspisali smo natječaje u iznosu 85 posto sredstava, ugovoreno je nešto više od 55 posto sredstava, a isplaćeno oko 20 posto sredstava”, rekao je Tolušić.

Hrvatska europarlamentarka Marijana Petir (EPP), izvjestiteljica za Uredbu o strateškim planovima u Odboru za prava žena i ravnopravnost spolova u Europskom parlamentu, istaknula je u četvrtak na međuparlamentarnoj konferenciji u Hrvatskom saboru „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede” na kojoj je sudjelovao i Hogan, kako je potrebno povećati broj žena nositeljica poljoprivrednih gospodarstava.

Potrebno je potaknuti veće uključivanje žena u gospodarstvo ruralnih područja što bi trebalo ugraditi i u jedan od specifičnih ciljeva novog ZPP-a, istaknula je Petir.

Petir pozdravlja povećanje potpore mladim poljoprivrednicima s 50 tisuća na 100 tisuća eura za osnivanje poljoprivrednog gospodarstva, no upozorila je da “mlade poljoprivrednike najviše brine pristup poljoprivrednom zemljištu, financijama pod normalnim uvjetima kreditiranja, odnosi na tržištu te smanjivanje rizika poslovanja na koje samostalno ne mogu utjecati, a najviše se tiču nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina