Francuska: Predsjednički kandidati o eutanaziji; tko zastupa katoličke stavove?

Francuska
Foto: Fah; Fotomontaža: narod.hr

Što mislite o potpomognutom samoubojstvu, eutanaziji i palijativnoj skrbi? Francuski časopis Famille Chrétienne pitao je šest od dvanaest kandidata u utrci za predsjednika Francuske ta pitanja. U idućim tjednima katolički časopis također namjerava istraživati ​​teme siromaštva, nacionalnog identiteta i škole/obrazovanja. Time želi pomoći katolicima da procijene kandidate iz perspektive katoličkog društvenog učenja i da donesu informiranu odluku pri glasanju. Filozof Damien Le Guay stručnjak je za pitanja terminalne skrbi i pomoći pri samoubojstvu komentira izjave pojedinih kandidata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pecresse: Slabosti mora imati mjesto u društvu

Buržoaska kandidatkinja Valerie Pecresse zalaže se za održavanje postojeće sudske prakse. U slučaju terminalno bolesnih pacijenata na kraju života, ona pruža mogućnost duboke i kontinuirane sedacije do smrti. “Što se tiče eutanazije i potpomognutog samoubojstva, potrebna nam je potpuna sloboda savjesti jer su to intimne, osobne ili obiteljske situacije…” Eutanazija ne odgovara njezinoj viziji ljudskog dostojanstva. “Neugodna mi je pomisao da živim u zemlji koja omogućuje smrt. Ne želim da je stari ljudi izaberu jer sebe vide kao teret za svoje najmilije. Slabost mora biti mjesto u našem društvu. Ona je dio života.” Filozof Damien Le Guay napominje da, iako građanska prava uvijek rado naglašavaju moralna načela u društvenim pitanjima, ne preuzimaju konkretne obveze za financijsku i praktičnu provedbu. “Francuska je desnica, nažalost, predugo vjerovala da je o ovim temama dovoljno navesti velikodušna načela i uložiti oskudna sredstva, kao da se Francuzi time mogu zadovoljiti”, ističe.

Marine Le Pen je “apsolutno protiv legalizacije eutanazije” i vidi značajne nedostatke u palijativnoj skrbi u Francuskoj. “Vrlo sam sumnjičava prema evoluciji naših trgovačkih društava koja mjere ljude prema njihovoj korisnosti. Ima onih koji su korisni i onih koji se smatraju beskorisnima: mislim na starije osobe, osobe s invaliditetom, osobe na kraju života itd.” S 20 milijardi eura koje bi dala zdravstvenom sektoru, ona želi dosljedno nastaviti s razvojem palijativne skrbi. Filozof Damien Le Guay pozdravlja činjenicu da kćer Jean-Marie Le Pen želi proširiti palijativnu medicinu te je razmišljala o praktičnoj primjeni. No, on primjećuje potrebu da se publiku “zavede” kršćanskim senzibilitetom, što može objasniti ili njezin novi senzibilitet, ili “namigivanje” prema biračima.

Zemmour: O dostojanstvu pacijenta se ne može pregovarati

Eric Zemmour, “pridošlica” na političkoj sceni i još jedan izazivač aktualnog predsjednika Emmanuela Macrona, s desna, želi se izvući iz zamke “pati ili umri”. “O dostojanstvu pacijenta se ne može pregovarati, ono ne ovisi o njegovoj autonomiji ili stanju svijesti. Inače su vrata otvorena svim ekscesima.” Stupanj ljudskosti u društvu može se mjeriti po tome koliko se ono brine o svojim starima, umirućima i najslabijima. Umjesto da legalizira eutanaziju, želi “učiniti sve da ublaži bol” širenjem palijativne medicine i omogućiti svima “miran i human kraj života”. Le Guay ovdje također vidi ispravan pristup, ali želi vidjeti podatke o praktičnoj provedbi. “Eric Zemmour želi uspostaviti “veliki plan” za palijativnu skrb. Čak i ako to ne kvantificira (što bi trebao učiniti), to ipak ukazuje na snažnu ambiciju. Nadajmo se da ova ambicija nije samo obrambena, da se bori protiv eutanazije, i da može bolje i detaljnije argumentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron je trenutačno daleko ispred svih u anketama o namjerama glasovanja. “Famille chrétienne” nije s njim izravno razgovarala, već ga citira iz knjige intervjua s glavnim urednikom časopisa, koja će izaći u ožujku. On nema skrivenu agendu o društvenim pitanjima. Prije svega, zalagao se za primjenu postojećeg zakonodavstva i smanjenje patnje. “Treba li ići dalje?” Ovo pitanje je civilizacijske prirode, koje zaslužuje vrlo široku raspravu. Damien Le Guay se žali da je delegiranje odluke na široke društvene konzultacije jednostavan način prepuštanja utjecaja lobističkim skupinama, pristajanja na mišljenje većine i pranja ruku od odgovornosti.

Samo lijevi kandidati za liberalizaciju

Komunist Jean-Luc Melenchon trenutačno je na petom mjestu u izbornim anketama iza Emmanuela Macrona i njegovih buržoasko-konzervativnih izazivača. On i kandidat Zelene stranke Yannick Jadot zalažu se za liberalizaciju zakona o eutanaziji i potpomognutim samoubojstvima. Pritom se i jedni i drugi zalažu za širenje palijativne skrbi.

Predsjednički izbori održat će se u dva kruga glasovanja, 10. i 24. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.