Francuski parlament raspravlja o legalizaciji eutanazije: Podneseno čak 3000 amandmana

Francuska
Foto: snimka zaslona

Zatrpana s oko 3000 amandmana, u francuskom parlamentu u četvrtak je započela rasprava o Zakonu o eutanaziji, odnosno potpomognutom samoubojstvu, kojim bi se on i legalizirao. Tekst zakona, čiji je cilj uspostaviti tzv. “pravo na slobodan i izabran kraj života”, za ljude s neizlječivom bolešću, predložio je zastupnik Olivier Falorni, jedan od osnivača lijevog Radikalnog pokreta.

Prošli je tjedan Zakon uspješno usvojen u Odboru za socijalna pitanja. Međutim, malo je vjerojatno da će isto dogoditi u prvom čitanju u Parlamentu, zbog velikog broja podnesenih amandmana (2300 od 3000 podnijeli su Republikanci).

Jedan od glavnih zagovornika eutanazije je dogradonačelnik Pariza Jean-Luc Romero-Michel koji želi liberalan zakon, prenosi tjednik Marianne.

S druge strane, protivnik tog Zakona, François-Xavier Bellamy, nositelj liste Republikanaca na europarlamentarnim izborima, već se zauzeo protiv zaustavljanja liječenja Vincenta Lamberta, pacijenta u vegetativnom stanju već više od 10 godina, tvrdeći da bi takva odluka otvorila put nehumanom svijetu.

>(VIDEO) Eutanazija – traži da je ubiju, iako je zdrava jer joj ‘seks više nije tako dobar’

>Preminuo francuski pisac Jean Raspail koji 70-ih predvidio masovne ilegalne migracije

Protiv donošenja Zakona o eutanaziji je i poznati francuski književnik Michel Houellebecq koji je za Le Figaro napisao da “civilizacija koja legalizira eutanaziju gubi sva prava na poštovanje”. On je također istaknuo: “država koja legalizira eutanaziju zaslužuje nestati tako da netko drugi – druga zemlja, drugo društvo, druga civilizacija ima priliku nastati”.

Eutanazija podrazumijeva – umjesto pravilne skrbi i pomoći – prekidanje života čovjeka kako bi se zaustavila bol. U više se slučajeva pokazalo kako se u državama koje ozakone eutanaziju – povećala zlporaba. Većina zemalja u svijetu nije ozakonila eutanaziju, ali s druge strane u njoj prednjače Belgija i Nizozemska.

Inače, eutanazija je legalna u Nizozemskoj te u Luksemburgu (2008.) i Belgiji (2002.) koja je od 2014. ujedno i prva zemlja u svijetu u kojoj je usvojen kontroverzni zakon koji dopušta potpomognuto usmrćivanje teško bolesne djece, bez dobne granice.

U Belgiji i Nizozemskoj eutanazija je dozvoljena i u slučajevima kada bolest nije terminalna, te u psihološkim stanjima poput depresije. U Nizozemskoj je eutanazija legalna za maloljetnike starije od 12 godina, a u obje zemlje zastupnici nastoje proširiti zakon o eutanaziji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Marianne