Goran Andrijanić: Hrvatski domoljubi s nestrpljenjem očekuju izbore u Poljskoj i pobjedu Dude

Andrzej Duda
Foto: Krzysztof Sitkowski - Kancelaria Prezydenta RP / wikimedia commons

“Hrvatska je zemlja koja još uvijek opterećena korupcijom te negativnim ekonomskim i socijalnim trendovima. Zbog toga, kada vidimo kako kulturno bliska zemlja poput Poljske sama prevladava sve te mane, kao što to radi i PiS, imamo puno nade”, piše Goran Andrijanić, novinar niza hrvatskih i poljskih medija u kolumni za poljski wPolityce.

Mislim da ne pretjerujem kada kažem da jedan dobar dio javnosti u Hrvatskoj čeka s nestrpljivošću rezultate drugoga kruga predsjedničkih izbora u Poljskoj i priželjkuje pobjedu Andrzeja Dude.

To je dio koji na sve ono što se događa u Poljskoj u zadnjih pet godina gleda kao nešto što u njima izaziva divljenje, a može se reći i stanovitu nadu. Među njima su, prije svega, Hrvati čiji svjetonazor možemo opisati kao konzervativan i tradicionalan (prema svim sociološkim istraživanjima, oni i dalje čine većinu u mojoj državi).

Taj dio hrvatskog društva na politiku stranke Pravo i pravda (PiS) gleda s divljenjem, zbog otvorenog zastupanja upravo takvih vrijednosti u suočavanju s europskim establishmentom. Dakle, sa snagama koje su tim vrijednostima, to ne treba napominjati, izravno suprotstavljene.

Nekoliko konzervativnih medija prenijelo je s oduševljenjem vijest o tome da je Duda potpisao namjeru za promjenu poljskog Ustava tako da osobe istospolnoj zajednici ne mogu posvajati djecu. Ustavna zaštita obitelji nama je Hrvatima bliska tema jer smo 2013. izglasali amandman na Ustav koji brak definira kao zajednicu muškarca i žene.

>Poljski predsjednik Andrzej Duda predložit će parlamentu zakon kojim komunistički zločini ne mogu ići u zastaru

>Poljska uvodi ustavnu zaštitu djece: zabranu udomljavanja/posvajanja homoseksualnim parovima

>Nastavak lustracije u pravosudnom sustavu Poljske: Uklonjeni portreti sudaca iz doba komunizma

>Andrijanić o austrijskoj teologinji koja je napala kardinala Puljića: ‘Umjesto katarze, imamo one koji rade teološki okvir za ratne zločine’

Nadalje, dobar dio javnosti u Hrvatskoj jako dobro razumije i potrebu za jakim socijalnim mjerama koje je vlada PiS-a pokrenula nakon dolaska na vlast. Programi poput 500+ i ostale PiS-ove mjere dale su nadu i Hrvatima kako je moguće stvoriti sustav, državu koja će doista brinuti za svoje ljude.

I u Hrvatskoj i u Poljskoj puno tih građana je ostalo zakinuto tranzicijom, dok su postkomunističke elite spriječile istinske promjene u nekim važnim područjima društva. Prizori vraćanja nade i pomaganja tim građanima, što se događalo u Poljskoj, dalo je nadu i Hrvatima da bi se nešto slično uskoro moglo dogoditi i kod nas.

Još jedna stvar zbog koje dobar dio Hrvata „zavidi” Poljacima na njihovoj vlasti jest način na koji se PiS postavio prema europskim centrima moći. Naravno, malena Hrvatska teško se može uspoređivati s puno većom Poljskom. Unatoč tome mi gledamo s divljenjem način na koji poljski političari dolaze u Bruxelles uzdignute glave i svoja stajališta predstavljaju bez ikakvih kompleksa.

Nažalost, u hrvatskim mainstream medijima dominira naracija prepisana iz zapadnih novinskih agencija. Ali, zahvaljujući demokratizaciji medija koju je donijelo digitalno doba, do nas sve više dopire istina i o tome.

Primjerice, hrvatskim je internetom svojedobno kružila snimka govora u kojem Ryszard Legutko na savršenom engleskom „masakrira” europske vođe zbog njihove bahatosti prema novim zemljama. Samosvijest i hrabrost koju Poljska pokazuje u zadnje vrijeme u Bruxellesu veliko je nadahnuće za nas.

Hrvatska je zemlja koju i dalje muče problemi korupcije te negativnih ekonomskih i socijalnih trendova. I kada vidimo neku povijesno i kulturno blisku nam državu poput Poljske kako te negativnosti savladava pod svojim uvjetima i na svoj način, onako kako to radi PiS nekoliko zadnjih godina, osjetimo nadu.

I zato će svaki domoljubni Hrvat ove izbore u nedjelju gledati s nestrpljenjem i nadati se pobjedi Dude i nastavku kursa „dobre promjene”. Promjene koju i mi, Hrvati, također želimo osjetiti.

* Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/wPolityce