Janša poručio Sorosu: Kloni se Europe, tvoj prljavi novac je najveći generator sukoba

janez Janša
Zagreb, 21.11.2019 - Drugi dan EPP Sumita u Areni Zagreb. Na slici Janez Janša govori. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ds

Jedan od najvećih ljevičarskih donatora, milijarder i samoprozvani filantrop kritizirao je na Twitteru dogovor EU s Mađarskom i Poljskom glede vladavine prava i proračuna EU, a odgovorio mu je slovenski premijer Janša.

“Mađarska i Poljska drsko prijete temeljnim vrijednostima EU. Kompromis oko proračuna koji je Unija postigla s dvjema zemljama odražava pogrešno uvjerenje da se ova prijetnja može otkloniti pukom željom”, napisao je Soros.

Njegovu objavu komentirao je slovenski premijer Janša koji je kazao:

“Molim te, kloni se EU i Europe. Tvoj prljavi novac za takozvane NGO-ove najjači je generator sukoba na kontinentu, uništavajući povjerenje među ljudima i prema demokraciji. Jedan Brexit je bio dovoljan. EU treba oporavak i stabilnost. Kancelarka Merkel dobro je obavila posao.”

Poljski i mađarski veto

Podsjetimo, u studenom su Poljska i Mađarska stavile veto u Europskoj uniji, te time blokirali odobrenje Fonda za oporavak nakon pandemije koronavirusa u EU težak 750 milijardi eura, i još veći financijski paket – Višegodišnji financijski okvir (VFO) EU od 2021. do 2027. koji iznosi čak 1074 milijarde eura.

Kao razlog za odbijanje ova dva financijska paketa poljski premijer Mateus Morawiecki naveo je bojazan da bi njegova zemlja mogla biti podložna političkom i institucionaliziranom porobljavanju, a slično je poručio i mađarski premijer Viktor Orban. Naime, EU s jedne strane te Poljska i Mađarska već su dugo vremena u ozbiljnom sukobu zbog toga što Europska komisija želi vezati financiranje projekata uz praćenje takozvane “vladavine prava”. Konkretno, EU želi legalizirati mogućnost da zbog političkih razloga uskraćuje novac koji državama članicama pripada.

Na taj način, EK bi mogla bilo kojoj zemlji uskratiti novac iz Europskih fondova, ako procjeni da određena zemlja krši “demokratske standarde”, “ljudska prava”, “slobodu”, “jednakosti” ili “prava manjina”. Isto tako EU je do sada imala mogućnost pokretanja disciplinskog postupka prema članku 7. Ugovora o Europskoj uniji putem kojeg može suspendirati određena prava država članica.

Ovog tjedna postignut je kompromis između Njemačke s jedne strane te Poljske i Mađarske s druge strane, a koji podržavaju sve članice EU. Vladavina prava neće se mijenjati, a uskraćivanje novca bit će moguće eventualno u slučaju korupcije i pravorijeka Europskog suda.

Isto tako, taj mehanizam se neće moći primjenivati do 2023. godine, tako da se u iduće tri godine Poljskoj i Mađarskoj neće moći prijetiti uskraćivanjem novca iz bilo kojih razloga.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr