Jourova i Ansip prošli, Bratušek čeka vjerojatno negativnu ocjenu

Češki i estonski kandidati za povjerenike dobili su u utorak pozitivnu ocjenu nadležnih odbora Europskog parlamenta pred kojima su saslušani, dok bi ocjena za Slovenku Alenku Bratušek trebala biti poznata večeras, a najave govore da će najverojatnije biti negativna.

Čehinja Vera Jourova, koja je predložena za povjerenicu za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, saslušana je pred četiri odbora još u srijedu, ali po ocjeni većine članova tih odbora nije bila dovoljno uvjerljiva. Stoga su joj poslali dodatna 32 pitanja, koja su se, između ostaloga, odnosila na prava Roma, zaštitu osobnih podataka i ženske kvote u upravnim odborima poduzeća. Zastupnici su ocijenili zadovoljavajućima odgovore koje su dobili i dali joj zeleno svjetlo.

Prema još uvijek neslužbenim informacijama, pozitivnu ocjenu dobio je i estonski kandidat Andrus Ansip, koji je predložen za potpredsjednika Komisije za jedinstveno digitalno tržište.

U utorak je završeno saslušanje svih 27 kandidata za članove Europske komisije i sad se čekaju ocjene za nekolicinu njih, među kojima ima onih za koje je pozitivna ocjena upitna.

Dosad je jedino jedino Mađar Tibor Navracsics dobio negativnu ocjenu, što znači da neće moći biti povjerenik za obrazovanje, kulturu i mlade, ali može preuzeti neki drugi resor, o čemu će odlučiti novi predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker.

Zasad se najspornijim kandidatom pokazala Slovenka Alenka Bratušek, koja je predložena za potpredsjednicu Komisije za energetsku uniju. Nadležni odbori pred kojima je saslušana trebali bi u utorak navečer dati svoju ocjenu, a prema stajalištu predsjednika Odbora za okoliš Giovannija La Vie i još nekih neslužbenih izvora, ta ocjena će biti negativna i to na način da ne samo da ne može biti potpredsjednica, nego uopće ni članica Komisije.

U tom bi slučaju Juncker u dogovoru sa slovenskom vladom trebao povući sljedeći potez. Moguće je da posegne za nekim od preostalih dvaju imena s popisa koji mu je tadašnja slovenska vlada na odlasku poslala krajem srpnja. ali i da vlada novog premijera Mire Cerara odredi novog kandidata.

Na popisu iz srpnja uz Bratušek su još bili Tanja Fajon, zastupnica u Europskom parlamentu, i Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova. Cerar je ljetos u razgovorima s Junckerom podržao Tanju Fajon, ali je Juncker izabrao Bratušek, koja je bila premijerka i koja dolazi iz liberalne političke skupine. Sam Cerar je još ranije podržavao Janeza Potočnika, koji je bio povjerenik u posljednje dvije Komisije.

Ako Bratušek bude odbijena, a s obzirom na to da Junckeru treba što više žena u Komisiji, kao najizglednije ime spominje se Tanja Fajon. U svakom slučaju slovenski kandidat više ne bi mogao računati na mjesto potpredsjednika, jer je Juncker u pravilu ta mjesta dodijelio bivšim premijerima. U Bruxellesu se nagađa da bi slovenska kandidatkinja mogla dobiti resor obrazovanja, kulture i mladih, umjesto Mađara Tibora Navracsicsa.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah