Kamere provjeravaju tko ne nosi zaštitne maske u Francuskoj: Javnost zabrinuta zbog sve većeg nadzora ljudi

epa08398798 The golden statues of the Trocadero esplanade, in front of the Eiffel Tower, are covered with protective face masks in Paris, France, 03 May 2020. French government plans to decreases containment measures and traffic restrictions taken to stop the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus from 11 May and to make mandatory to wear a protective mask on public transportation. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

U javnosti se pojavila zabrinutost da bi ova tehnologija mogla predstavljati opasnost za privatnost građana. Valja podsjetiti da je u Kini razvijen sustav nadzornih kamera koji je u stanju identificirati osobe unatoč tome što nose medicinske maske.

U doba epidemije koronavirusa tehnološka rješenja sve više dobivaju na važnosti, a jedno od njih počinje se koristiti u Francuskoj, jednoj od najpogođenijih europskih zemalja, piše bug.hr

Tehnologija bazira se na umjetnoj inteligenciji koja provjerava nose li putnici u pariškoj podzemnoj željeznici zaštitne maske na svojim licima. Ovo softversko rješenje integrirano je u sigurnosne kamere, prvotno u manjem opsegu i manjim gradovima (na primjer u autobusima u gradu Cannesu), a sada i u Parizu gdje će proći kroz tromjesečno testno razdoblje na stanici podzemne željeznice Chatelet-Les Halles.

Iza softvera stoji tvrtka DatakaLab koja ističe kako cilj njihovog rješenja nije bilo stvoriti sustav nadzora i identifikacije putnika koji nisu propisno zaštićeni već sustav koji će generirati statičke podatke na bazi anonimnosti korisnika te kao krajnji cilj ima mogućnost predviđanja izbijanja novih epidemija koronavirusa.

U javnosti se pojavila određena zabrinutost da bi ova tehnologija mogla predstavljati opasnost za privatnost građana (valja podsjetiti da je u Kini razvijen sustav nadzornih kamera koji je u stanju identificirati osobe unatoč tome što nose medicinske maske).

Statistički podaci koji se prikupe uključuju podatak o tome koliko osoba nosi odnosno ne nosi zaštitne maske prilikom svakodnevne vožnje pariškim javnim prijevozom. Podaci se generiraju u 15-minutnim intervalima, a sustav uključuje poseban čip koji se dodaje CCTV kamerama, a služi za procesiranje videa u realnom vremenu, a snimljeni podaci se preuzimaju nakon povratka vozila u garažu.

U Francuskoj je trenutačno na snazi pravilnik kojim se nalaže obvezatno nošenje zaštitnih maski u javnom prijevozu (autobusima, podzemnoj željeznici, vlakovima i taksi prijevozu), a planirana je i kazna u iznosu od 135 eura za prekršitelje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr