Malena Tafida dobro se oporavlja u Italiji nakon što ju je britanska bolnica htjela skinuti s respiratora

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Tafidu Raqeeb, petogodišnjakinju iz Ujedinjenog Kraljevstva s oštećenjem mozga, kojoj su britanski liječnici htjeli isključiti aparate za održavanje života, izašla je s jedinice intenzivnog liječenja u jednoj talijanskoj bolnici.

Tafida, koja je u veljači prošle godine pala u komu zbog puknuća krvne žile u mozgu, prebačena je 15. listopada u dječju bolnicu Gaslini u Genovi nakon što je Visoki sud Ujedinjenog Kraljevstva presudio da britanska nadležna zdravstvena tijela ne smiju isključiti aparate koji su je održavali na životu protivno željama njenih roditelja.

Građevinski inženjer Mohammed Raqeeb (45) i odvjetnica Shelina Begum (39) uložili su žalbu Sudu nakon što su liječnici iz bolnice Royal London Hospital zaključili da se njihova kći neće oporaviti te da bi u njenom najboljem interesu bilo pustiti je da umre.

> Malena Tafida koju su britanski liječnici htjeli skinuti s respiratora, danas putuje u Italiju na liječenje

> Visoki sud u Britaniji spriječio eutanaziju: Malena Tafida može se liječiti u Italiji

> Slučaj malene Tafide dignuo na noge Britaniju: Liječnici odlučili eutanazirati 5-godišnju djevojčicu, iako pokazuje znakove oporavka

„Tafida je dokazala liječnicima da su bili u krivu,“ izjavila je njena majka ovaj tjedan za britanski Daily Mail.

Liječnici iz bolnice Gaslini i Tafidini roditelji priopćili su u srijedu na konferenciji za medije da je djevojčica prebačena s intenzivne skrbi u privatni bolnički apartman, gdje će primati rehabilitacijsku skrb te će se, između ostaloga, postupno skidati s respiratora, prenosi britanski Guardian.

„Danas je vrlo poseban dan za nas. Tafida je prebačena s intenzivne skrbi. To je veliki korak i nama to puno znači. Presretni smo,“ rekla je Begum.

Bolnica će održavati Tafidine vitalne funkcije sve do trenutka kada će ona „moći primati hranu i mehaničku ventilaciju kod kuće,“ rekao je dr. Andrea Moscatelli, voditelj neonatalne jedinice intenzivnog liječenja u bolnici Gaslini.

Tafidini roditelji žive u četvrti Newham u istočnom dijelu Londona, no privremeno borave u Genovi kako bi mogli biti uz Tafidu.

„U slučajevima kada se radi o vrlo ozbiljnom neurološkom oštećenju poput ovoga, gotovo je nemoguće davati prognozu. Vrijeme će pokazati,“ napomenuo je Moscatelli.

„Nastojimo ovoj djevojčici pružiti dovoljno vremena kako bismo uvidjeli hoće li doći do potencijalnog poboljšanja.“

Liječnici iz bolnice Gaslini postavili su Tafidi traheostomiju – što uključuje uvođenje cjevčice u dušnik kroz otvor na vratu – čime su joj omogućili da lakše samostalno diše te smanjili pritisak na mozak i stabilizirali njeno disanje, priopćio je Daily Mail.

Liječnici je skidaju s respiratora „na dva do tri sata dnevno kako bi mogla samostalno disati,“ rekla je Begum.

„Osim toga, uklonili su joj kateter. Sada sama kontrolira mokraćnu funkciju,“ dodala je Tafidina majka.

„Da smo ostali u Ujedinjenom Kraljevstvu, ništa od ovoga se ne bi dogodilo.“

Bolnica Gaslini se ponudila da primi Tafidu nakon što su se njezini roditelji u srpnju prošle godine obratili ovoj svjetski poznatoj dječjoj bolnici tražeći drugo mišljenje u jeku pravne bitke za život njihove kćeri.

„Od srca zahvaljujemo čitavom liječničkom timu bolnice Gaslini koji je Tafidi pružio vrhunsku skrb i javnosti koja nam pruža veliku podršku,“ izjavila je Begum u srijedu.

„Od početka govorimo da je Tafidi samo potrebno vrijeme. Moramo samo pričekati da vidimo što će se sada događati.“

“To vrijeme koje je potrebno Tafidi i njenoj obitelji je uvjet ljudskog dostojanstva”

Paolo Petralia, ravnatelj bolnice Gaslini, istaknuo je da je bolnica „rado primila Tafidu, ispunivši želju njenih roditelja koji su tražili vrijeme i najbolju moguću kvalitetu života za Tafidu. To vrijeme koje je potrebno Tafidi i njenoj obitelji je uvjet ljudskog dostojanstva.“
Povijesna odluka visokog suda kojom je spašen Tafidin život „zapanjila je medicinsku struku,“ prenosi Daily Mail.

Tafidini roditelji pozvali su se na islamski zakon prema kojemu samo Bog može odlučivati o prekidu života njihove kćeri te je sudac MacDonald naveo njihovu vjeru kao razlog donošenja presude kojom je dozvolio Tafidi da ode u Italiju.

„[A]ko dijete ne trpi bolove i nije svjesno svoje teške situacije, takvi slučajevi mogu dovesti u pitanje odluke koje su objektivno u najboljem interesu djeteta,“ zaključio je MacDonald.
„Tada je potrebno uzeti u obzir subjektivne ili visokovrijedne etičke, moralne ili religiozne čimbenike … koji mogu imati različito značenje različitim ljudima u raznovrsnom, multikulturalnom i multireligioznom društvu.“

Slučaj Charlieja Garda i Alfieja Evansa

Izvjestiteljica za LifeSiteNews, Dorothy Cummings McLean, napomenula je da su talijanski mediji usporedili Tafidin slučaj sa slučajem Charlieja Garda, koji je umro 2017. godine u dobi od 11 mjeseci i 24 dana, te slučajem Alfieja Evansa, koji je umro 2018. godine, jedanaest dana prije svog drugog rođendana.

Charlieju je bio dijagnosticiran sindrom trošenja mitohondrijske DNK, dok je Alfieju dijagnosticiran manjak GABA transaminaze.

U slučajevima popraćenima velikim medijskim publicitetom koji su potresli čitavi svijet, liječnici su se obratili sudu tražeći dozvolu da bolesnicima isključe respiratore, protivno željama njihovih roditelja koji su htjeli odvesti svoje sinove u inozemne bolnice na eksperimentalno liječenje.

Britanski suci u oba su slučaja presudili u korist bolnica,“ a dječaci su umrli nakon što su im isključeni aparati za odražavanje života. Charlie je umro sljedeći dan, dok se Alfie održao na životu i samostalno disao još pet dana,“ napisala je Cummings McLean.

Oba slučaja izazvala su „veliki val suosjećanja prema dječacima i njihovim roditeljima te kritiku usmjerenu prema engleskim bolnicama u kojima su se dječaci liječili, kao i britanskom pravosudnom sustavu.“

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr