München: Obrana Perkovića i Mustača pokušala diskreditirati Božu Vukušića

U Münchenu je nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Danas je svjedočio bivši tajnik saborske Komisije za žrtve rata i poraća Bože Vukušić.

On je kao tajnik saborske Komisije za žrtve rata i poraća, koja je djelovala od 1992. do 1999. pronašao jako puno materijala. Upravo su izvještaji te komisije dali Njemačkoj potrebne dodatne informacije i bila povod da se obnove istrage, što je i učinjeno oko 2000te godine.

Sud upozoren da se Vukušića želi diskreditirati

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster prije samog početka procesa Vukušića je okarakterizirao kao “važnog svjedoka”, ali je istodobno dodao kako postoje naznake da ovog svjedoka obrana želi diskreditirati.

“Potrudit ću se da čast g. Vukušića ostane neokaljana i neću dopustiti da se na njega vrši pritisak”, kazao je Dauster, a prenosi HRT.

Vukušić je svjedočio na njemačkom jeziku. Svoje svjedočenje počeo je izvješćem o tome kako je početkom travnja 1983. stigao u Njemačku nakon što je imao teškoća s vlastima u Jugoslaviji zbog pisanja za omladinska glasila Omladinska iskra, Polet i Mladost. Nakon što  ga je jedan susjed, agent jugoslavenske policije, pokušao vrbovati na suradnju, Vukušić se odlučio napustiti Jugoslaviju i otići u Njemačku gdje je već radio njegov otac, no nije uspio dobiti boravišnu dozvolu te je zatražio politički azil.

Sklonio se u Karlsruhe gdje je ostvario kontakte s pripadnicima političke emigracije. Ondje je u srpnju 1983. saznao i za ubojstvo Stjepana Đurekovića.

Vukušić je, među ostalim, svjedočio i o tome kako je nekoliko dana nakon ubojstva Stjepana Đurekovića u Karlsruheu ubijen “jedan Jugoslaven”, a radilo se o djelatniku Udbe Jusufu Tataru. Nakon toga sam uhićen pod optužbom da sam bio umiješan u ovo ubojstvo i bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora, rekao je Vukušić, koji je još jednom ponovio da nema veze s tim ubojstvom.

Na pitanje suca kako objašnjava činjenicu da je već nakon sedam godina izišao iz zatvora, Vukušić je kazao kako to objašnjava činjenicom da se o njemu raspravljalo i “na političkoj razini”.

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman osobno se zauzeo za mene i tako sam 1991. otpušten iz zatvora i otišao u Hrvatsku, rekao je Vukušić.

Ante Nobilo tražio materijale za diskreditaciju Vukušića

Vukušić je sudskom vijeću pokazao pismo od prošle godine u kojem navodno odvjetnik obrane Anto Nobilo od suda u Splitu traži materijal koji bi mu poslužio za “diskreditiranje svjedoka Bože Vukušića”. Ispitivanje obrane išlo je u smjeru koji je na početku današnjeg ročišta predvidio i sam sudac Dauster, da diskreditira svjedoka pitanjima o pozadini Vukušićeva napuštanja Jugoslavije.

Odvjetnik Josipa Perkovića Anto Nobilo postavio je Vukušiću niz pitanja koja su se ticala navodne suradnje s njemačkom tajnom službom. Vukušić je, prema Nobilovu mišljenju, tvrdio kako je pušten iz zatvora zbog njemačke nacionalne sigurnosti, što je Vukušić negirao.

Anto Nobilo je zatim od sudskog vijeća zatražio da se kasnije tijekom procesa u svojstvu svjedoka pozove i djelatnik njemačke pokrajinske policije Thomas Baumgaertner, koji je navodno posjećivao Vukušića tijekom njegova boravka u njemačkom zatvoru, a poslije u nekoliko navrata i u Hrvatskoj.

Nakon što je sudac Daustar to dopustio, Thomas Baumgaertner, koji se nalazio u prostoru za gledatelje, morao je napustiti sudnicu. Nobilo je, među ostalim, Vukušića upitao ima li ikakvih osobnih saznanja u vezi s ubojstvom Đurekovića, na što je Vukušić rekao da nema.

Odvjetnica Zdravka Mustača Lidija Horvat, koja se dosad u tijeku procesa uglavnom držala u pozadini, postavljala je pitanja svjedoku o njegovim izjavama koje je davao njemačkim tijelima tijekom suđenja Krunoslavu Pratesu, ali ju je sudsko vijeće više puta prekidalo zbog nejasnoća u postavljanju pitanja i sudskih spisa na koje se poziva.

Odvjetnik Josipa Perkovića Peter Wagner nakon toga je sudskom vijeću predložio pauzu koju će obrana iskoristiti za konzultacije u vezi s daljnjim postavljanjem pitanja svjedoku Vukušiću.

“Današnje suđenje bila je zapravo čista diskreditacija svjedoka Bože Vukušića koju je obrana pokušavala provesti cijelo vrijeme, ali bez bilo kakvog uspjeha” ocijenila je za HRT Zrinka Pavlović odvjetnica Gizele Đureković.

Svjedočenje Bože Vukušića nastavit će se sutra. Njegovo svjedočenje trebalo bi, prema najavi suda, donijeti spoznaje u vezi sa “strukturom i djelatnostima bivših jugoslavenskih tajnih službi”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/hrt
Photo: fah