Njemačka razmatra isporuku oružja Iraku

Dok su Washington, London i Pariz izvodili udare ili dostavljali humanitarnu pomoć, čak i oružje, na sjeveru Iraka, to je pitanje u Berlinu oživjelo raspravu o međunarodnoj ulozi Njemačke.

Politički dužnosnici daju sve više kontradiktornih izjava o isporuci oružja kojoj se protivi gotovo tri četvrtine Nijemaca, a naoružavanje snaga u Iraku koje se bore protiv radikalnih islamista iz Islamske države središnja je tema sastanka EU-a u petak u Bruxellesu.

Kancelarka Angela Merkel i sama je od “ne” prešla na “postoji uvijek prostor za politički i zakonski manevar i mi ćemo ga, u slučaju potrebe, iskoristiti”, u intervjuu u petak.

“Njemačka se svađa, Francuska djeluje”, piše jučer konzervativni dnevnik Die Welt, obično puno stroži spram francuske socijalističke vlade.

“Prepuštamo drugima prljave poslove u Iraku”, piše u jučerašnjem Bildu nekadašnji ministar obrane Karl-Theodor zu Guttenberg. Poruka Njemačke je po njemu: “Pustite da pucaju na vas, imate naše kacige, naše pancirke a ako vas rane – naš medicinski materijal”.

Danas ujutro četiri prva njemačka transportna aviona uzletjela su u pravcu Erbila s medicinskom opremom, pokrivačima i hranom.

Ministrica obrane Ursula von der Leyen, bliska Merkel, dodirnula se tabua objasnivši da “ako se radi o sprečavanju genocida”, treba ponovno otvoriti raspravu o isporuci oružja.

Već 14 godina njemačka vlada drži se odluka koalicije socijaldemokrata i zelenih iz tog doba, zabranjujući isporuku ili prodaju oružja u zonama sukoba posebno zbog prošlosti. Berlin nije sudjelovao u međunarodnoj koaliciji u ratu u Iraku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah