Panika u Bruxellesu – Italija napušta euro i kreće u velike reforme?

Foto: Thinkstock

Naime, oživotvorenje programa Pokreta pet zvijezda (M5S) i desne Lige donio bi najveći ekonomski potres u modernoj talijanskoj povijesti. Ako je suditi po reakciji financijskih tržišta, instaliranje vlade ovih stranaka koje obećavaju napuštanje eura i postojeća pravila financijske discipline, spuštanje dobne granice za umirovljenje, te univerzalni dohodak investitori potpuno ignoriraju.

Nakon što su tijekom vikenda čelnici M5S-a i Lige, Luigi Di Maio i Matteo Salvini, postigli okvirni koalicijski sporazum nazvan “Ugovor za vladu promjena”, za ponedjeljak se očekivalo da će objaviti ime zajedničkog kandidata za premijera. Do zaključenja broja to ime još nije bilo poznato. Sastanak predsjednika Sergia Mattarelle s Di Maiom bio je predviđen za 16.30 sati, a sa Salvinijem u 18 sati. Kako pišu talijanski mediji, kandidat za mjesto predsjednika vlade trećeg po snazi europskog gospodarstva treba biti “treća osoba” koja nije član ni Lige ni M5S-a, piše poslovni.hr

Promjena politike Italije prema EU i euru – panika u Bruxellesu!

Usto bi trebala imati ugled na međunarodnom planu i biti kadra pomiriti politiku Bruxellesa s euroskeptičnim tonovima buduće vlade. Podsjetimo, koalicija ovih dviju antisistemskih stranaka za mnoge je veliko iznenađenje, a koalicija je već dobila i epitet “političkog eksperimenta”. No, s obzirom na rezultate izbora u ožujku na kojima nijedna stranka nije dobila većinu mjesta u parlamentu, u neku je ruku rezultat poslijeizborne pat-pozicije. M5S na izborima je osvojio 32 posto glasova, a Liga 17 posto.

No, ankete pokazuju kako obje stranke bilježe rast popularnosti i nakon izbora. Kako sada stvari stoje, oporbu će činiti dosadašnja vladajuća Demokratska stranka s lijevog centra te Naprijed Italija nekadašnjeg premijera Silvija Berlusconija.  Ako je suditi po reakciji financijskih tržišta, instaliranje vlade populističkih stranaka koje obećavaju napuštanje eura i pravila financijske discipline, spuštanje dobne granice za umirovljenje te univerzalni dohodak investitori potpuno ignoriraju.

Od Europske unije nova talijanska većina kani zahtijevati “preispitivanje Ugovora EU”. Pakt stabilnosti i rasta mora biti “radikalno promijenjen”, počev od “obaveza neutemeljenih i nepodnošljivih s ekonomskog i socijalnog gledišta”. Treba “preispitati talijanski prinos Europskoj uniji s obzirom na program 2020”. Rezimirajmo: nova talijanska većina zahtijeva labavije obveze i manju uplatu.

Sve to itekako zabrinjava Bruxelles i njegovu birokraciju, osobito nakon Brexita, te nedavnih izbora u Mađarskoj i Austriji. Tu je još i “neposlušna” katolička Poljska na čelu Višegradske V4 skupine.

Razloga za glavobolju u Bruxellesu ima više nego dovoljno.

Oko podneva indeks Milanske burze FTSE MIB bio je tek u blagom minusu od 0,3 posto, a bitnijih promjena nije bilo ni u prinosu na 10-godišnju obveznicu koji je narastao tri bazna boda na 1,90 posto. Samo najvažnije obećanje M5S-a o univerzalnom dohotku za siromašne stajalo bi riznicu oko 17 milijardi eura godišnje.

 

Mladi Talijani podržavaju reformne pokrete – problem demografije, ekonomije i imigracije!

U Francuskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, pa i Velikoj Britaniji odnos prema EU pokazuje određene temeljne razlike u generacijama. Mladi,  ispod 45 godina, često podržavaju EU i ostanak u istoj, dok su “stariji” oni koji su zaslužni za Brexit.

Italija je potpuno suprotna.

Glasači ispod 45 godina starosti uvjereni su kako im EU baš ništa nije omogućila, te da je Italija zaboravljena od strane Europe, dok su stariji skloni ostanku i podršci EU usprkos svim ekonomskim problemima koji muče Talijane. Talijanska mladež rođena kasnih devedesetih ne sjeća se ničega osim “krize, problema imigracije i stagnacije ekonomije”.

Veliki je to zaokret za jednu od šest članica koje su 1957. udarile temelje EU, a upravo je Italija jako dugo bila među najvećim entuzijastima kada je riječ o “europskom projektu”. Demografija, ekonomija i imigranti najčešće su ključne riječi oko kojih koje zabrinjavaju mlade Talijane.

Ako su čelnici u Bruxellesu iz Brexita i drugih događaja trebali nešto naučiti to je da je promjena neizbježna i nužna, te da čak niti ponovno “startanje” francusko-njemačkog  motora ne može spasiti ideju o Europi. Možda mogu nešto i pokrenuti, ali može li mlade u Italiji uvjeriti da im vrijedi ostati u EU, to je druga priča.

 

Izvor: narod.hr/poslovni.hr