Petir o slučaju Jakovčić i lobiranju: ‘Europski parlament treba provesti istragu, takvi su angmažani nedopustivi’

Foto: Narod.hr, Fah: fotomontaža: Narod.hr

IDS – ov europarlamentarac Ivan Jakovčić u tri je godine zaradio milijun kuna lobirajući za finsku tvrtku Arafak Danka Končara, kako je javnosti otkrio sam Končar čiji je Kermas u toj tvtrki imao 29 posto udjela.

 Jakovčić izašao iz NO Arafaka, a potom odustao od EU izbora jer je protuzakonito lobirao za Končara?

“Zastupnici ne smiju sudjelovati u plaćenom profesionalnom lobiranju povezanom s postupkom odlučivanja Unije”, propisuje kodeks ponašanja zastupnika.

“Mi kao IDS čim je gospodin Končar od strane Uprave Uljanika izabran za strateškog partnera zatražili smo da on otiđe iz NO, on je to i učinio i za nas je to završena priča”, kazao je Valter Flego, istarski župan.

Jakovčić je u međuvremenu odustao i od kandidature na idućim europskim izborima, no njegovi kolege zastupnici tvrde kako stvari ipak nisu tako jednostavne.

“Postavlja se možda pitanje, s obzirom da on dolazi iz Istre, da se priča događa u Istri, možda je u nekom sukobu interesa, ali više moralnom nego zakonskom”, tvrdi Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu.

Šuuica još dodaje, lobiranje je moguće – ali samo bez plaće i lobirati za interese vlastite države, građana ili eventualno građana EU.

“Smatram da su takvi angažmani nedopustivi te predstavljaju sukob interesa. Osuđujem ponašanje Ivana Jakovčića i smatram da Europski parlament treba provesti istragu”, oštro je ustvrdila Marijana Petir.

Inače, zastupnici EU parlamenta na mjesec prime oko 34 000 kuna plaće, a kad rade dobiju i 2300 kn dnevnica. Uz to, plaćen im je i put biznis klasom u avionu ili prvim razredom u vlaku, kao i 2/3 medicinskih troškova. Za troškove ureda i reprezentacije na mjesec dobiju oko 33 000 kn, a na raspolaganju im je i do 180 000 kn na mjesec za asistente. Međutim, kako pišu Vijesti.hr, još barem 30 posto europarlamentaraca iz drugih zemalja, zarađuje sa strane.

Jakovčić, pak, poručuje da su optužbe na njegov račun besmislene, a o svemu će se oglasiti nakon odluke Europske komisije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Vijesti.hr